2011. március 1., kedd

Joomla vagy Wordpress?

Mára már nem a honlap elkészítése jelenti a kihívást, azaz a honlap programozás feladatát kipipálták helyettünk az ingyenes honlapmotorok. A Joomla és a Wordpress a legelterjedtebb közülük.
Segítségükkel rendkívül rövid idő alatt működő honlapot tudhatunk magunkénak, aminek minden programozói tudás nélkül változtathatjuk a menüpontjait, illetve tartalmát. A nehézséget a megjelenés, a design okozhatja, ott érdemes szekértőt megbízni a feladattal, de ezen kívül teljes uralmat kapunk a honlap felett. Ingyen.
Ma már a designra is találunk megoldást, több ezer ingyenes honlapdesignt (template) tölthetünk le, bár ezek nem fognak tökéletesen igazodni szállásunk arculatához, szükség esetén jó megoldást adnak.

Én a Joomlát használom. A www.szallasmarketing.hu oldal is annak segítségével készült. A Wordpresst is kipróbáltam, de túl „blogosnak” találom a megjelenését. Alapvető különbségüket úgy írnám le, hogy a Wordpress egy blog motor, amit át lehet alakítani honlapot készítővé, mígnem a Joomla egy tartalomkezelő honlapmotor, amit át lehet alakítani blogmotorrá.

Mindkét CMS rendszer megfelel egy szállodai honlap követelményeinek, viszont azt látom, hogy a Joomla inkább termett honlapkészítésre, míg a Wordpress alapvetően egy blogmotor. Ennek megfelelően az utóbbival készített honlap blogos kinézetű lesz, ami máshogy támogat egy szállodai értékesítést. Én a Joomla mellett tettem le a voksomat, és ezt szoktam ajánlani is.

Mindkettő
  • Keresőoptimalizálható
  • Szerkeszthető
  • Modulokkal (foglalás, hírlevél, hozzászólás, stb.) bővíthető

6 megjegyzés:

  1. Bevallom, már türelmetlenül vártam a folytatást. Köszönöm az okosítást, ez a téma gondolom még bőven tartogat írnivalót, hogyan használható, hogy lehet ilyenem, stb.

    VálaszTörlés
  2. Mi a Joomlát választottuk - a szakértő ajánlására. Utólag jó döntésnek tűnik...
    2010 májusától működik az oldal, folyamatosan faragjuk és igazgatjuk, a napi aktualizálás mellett.
    A statisztikája meg lett támogatva a Google Analytics rendszerével, így jobbal látszanak a finomságok.

    Örömmel veszek észrevételeket, javítani valót is!

    www.hotel.grante.hu

    Aknai Péter

    VálaszTörlés
  3. Nyugodtan írják meg, ha tudnak jó példa oldalakat, abból mindenki tud tanulni.

    Kedves Péter!
    Nekem is ez a véleményem, hogy több lehetőséget ad a Joomla. Az időjárás beillesztése különösen hasznos. Honnan elérhető annak a beillesztése? Mi a forrás?

    VálaszTörlés
  4. Íme egy Joomlás honlap: www.borcsipanzio.hu

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a drupal népszerűbb és támogatottabb, én nem hagytam volna ki. :)

    VálaszTörlés
  6. A Drupal is egy elterjedt tartalomkezelő rendszer, személy szerint nem hallok róla annyit mint a Joomláról, de ennek oka lehet, hogy nem használom :)
    Az olvasói kérdés a WordPress és Joomla összehasonlítása volt, de ha valaki tud a Drupalról mesélni szívesen publikálom, illetve meghallgatom!

    VálaszTörlés

Értékelés