2011. március 6., vasárnap

Bodzás vendégház honlap elemzése

A Bodzás vendégház honlapjára érkezve egy „intro” oldallal találkozunk. A váltakozó fényképek ugyan jól bemutatják, mi vár ránk, ha a szálláshelyet választjuk, mégse tanácsolom a hasonló kezdőoldal használatát. Ennek oka, hogy látogatónkat újra megkérdezzük: „Tényleg a honlapunkra akar jönni? Akkor kattintson megint!” A nyitóoldalnak jól átláthatónak, navigálónak kell lennie, hogy a honlapon eltévedve innen mindig újraindulhasson látogatónk.

Külalak
Belépve az oldalra, elfog a Bodzás vendégház hangulata. Az oldal grafikája ugyan nem a legprofibb grafikus keze alól került ki, a képvilága mégis egy barátságos vendégház hangulatát kölcsönzi.
A hiányosságot a szöveg tipográfiájában fedezem fel. A „logo”, és a felső menü, betűtípusa nehezen olvasható. A középső rész címfokozatai, és szétszórt elrendezése nehezen értelmezhetővé teszi a szöveget. Ezek rendezése sokkal átláthatóbbá tenné a honlapot, azaz a látogatók könnyebben találnák meg az érdekes tartalmakat, sokkal jobb benyomásuk lenne az oldalról, azaz a bodzás vendégház melletti döntésüket könnyítené meg.


Navigáció
Elsőre viszonylag egyszerű, ezért könnyen navigálható az oldal. Ugyan van egy „Öreg fa bútor” kakukktojás menüpontunk, de az üzletileg érthető. A menüpontok felül helyezkednek el, ezért könnyen kiválaszthatjuk a megfelelőt.
A navigáció akkor nehezedik meg, amikor a képtárba lépünk. Először is nem tudjuk, hogy az öt fénykép egy-egy galériába visz minket, másrész ha belementünk egy galériába, nem tudunk átmenni a következőbe. Érdemes tehát a galériákat elnevezni, egyértelműsíteni, és az egyes kategóriákat átjárhatóvá tenni.
Általános érvényű szabály, hogy ha egy tartalom végére ajánlást teszünk a továbbnavigálasra, akkor nagyobb százalékban magardnak oldalunkon vendégeink. Ilyen példa a hírportáloknál a hasonló cikkek, vagy éppen egy itt rendelj felirat.

Keresőbarátság
A Bodzás vendégház honlap tartalmát ugyan látja a Google, de mégsem érzem, hogy különösen keresőoptimalizált lenne. Több, jól struktúrált tartalom, és a programozás újragondolása adja erre a megoldást.

Összegezve
Az oldal képes vendégek szerzésére, de a jelenlegi hangulat és minőség feladása nélkül, új struktúrára, a látogatói élmény javítására van szükség.

2 megjegyzés:

  1. Beírtam a Google-be, hogy "bodzás vendégház honlap elemzés" és első két találat a blogod. Inkább erre kérnék magyarázatot :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves SzállásMarketing!
    És az új honlap tervezethez mi a hozzászólás, szakmai körökben?:)))

    VálaszTörlés

Értékelés