2018. január 10., szerda

Szállás marketing terület 2.: E-mail marketing

A második legfontosabb területtel folytatom. A honlap bemutatása után szállásod számára a hatos listán a hírlevél-, vagyis az e-mail marketing lesz a hely, ahol vendégeket szerezhetsz, illetve kezelhetsz.


Az egyik legősibb és leghatékonyabb eszköz, amivel látogatókat vihetsz a honlapodra, akár külön üzenettel célozva azokat, akik már foglaltak Nálad, vagy akik érdeklődnek, vagy a törzsvendégekhez tartoznak.

A terület folyamatosan fejlődik. Míg régen teljes listára küldtünk „körleveleket”, most már automatizált levelek mennek ki a szállásra érkezés előtt és után, valamint azoknak, akik csak érdeklődnek szolgáltatásod iránt.

Mivel szállásod van, sokan lépnek veled kapcsolatba ezen a csatornán. Kevés szállás kezeli ezt jól, pedig a foglaláskor használt e-mail cím legalább egy visszaigazolásra okot ad, és ez már az e-mailes kapcsolattartás kezdete.

Ebben az összefoglaló cikkben az e-mail marketing területét járom körbe és mutatom meg, miben lesz segítségére egy szállásnak.

A legnagyobb e-mail marketing hibák

Kezdjük a hibákkal, amikkel biztosan Te is találkozol mások(!) gyakorlatában. Látszólag könnyű a levelezés, mégis a legtöbben elkövetik ezeket.

  • Kéretlen levelek: csakis beleegyezéssel ajánlott levelet küldeni, még ha az üzleti megkereséseket engedi is a jogszabály. Soha ne kezdj levelezésbe, csak mert foglaláskor megkaptál egy címet! Vezesd át az embert úgy, hogy megkéred, iratkozzon fel.
  • Promócióra használni a levelet: sokan csak az akciós csomagok kiküldésére használják levelezésüket. Nagy hiba, mert így - amikor épp nem akar foglalni, és ez a nagyobb arány - nem adsz okot az olvasódnak a levél megnyitására, így elhidegül kapcsolatotok. Ha érdekes tartalommal bírnak leveleid, megnyitják azt és hidd el, az akciós csomagokat is látni fogják.
  • Nem gondozni a listát: leiratkozások és új feliratkozók a hírlevél marketing természetes velejárói. Ha nem gondoskodsz a lemorzsolódók kezeléséről, és új feliratkozók szerzéséről, elromlik a listád.
  • Rendszertelen levélküldés: a vendégeid megszokják, hogy leveleket kapnak Tőled. Ha rendszertelenül küldöd, elszoknak és csökken a megnyitási arány, nő a leiratkozók száma.

Persze még rengeteg hiba van ezen kívül, de ha ezekre figyelsz, a legtöbb levélnél jobb leszel!

Adatbázist kezelsz, szegmentálsz

Amikor levelezel, voltaképpen adatbázist kezelsz. Feliratkozások, leiratkozások, ahogyan már említettem az imént. Ha jó a bázisod, hatékony leszel, viszont ha elhanyagolod, akkor fölösleges időpazarlásba torkollik tevékenységed.

Legfontosabb, hogy szegmentáld a listádat, azaz különböző módon tudj válogatni kiküldés alkalmával, kiket milyen üzenettel szólítasz meg, vagy kiket hagysz ki az aktuális levelezésből.

Egy családoknak szóló csomagot kikülhetnél mindenkinek, de az egyedülállóaknak érdektelen lesz, így csak bosszantanád őket. A gyerekeseknek viszont különleges tárgymezőt írhatsz, így többen fogják megnyitni a leveledet.

A nemrég feliratkozottak valószínűleg aktívabb levelezést is elviselnek, sőt elvárnak. Ezért külön levelezést folytathatsz azokkal, akik nemrég vették fel veled a kapcsolatot. Előre gyárthatsz egy sorozatot, ami automatikusan kerül feladásra, így időt spórolsz jelentős hatékonyságnövekedés mellett.

A szegmentálásnak ez az alapvető értelme, hogy megfelelő embereket, a megfelelő időben tudsz elérni. Ettől nőni fog a hatékonyságod és hatékonyabban kommunikálsz majd.

E-mail automatizálás

Megfelelő embert a megfelelő időben elérni, ahogyan említettem. Ez a kulcs, és e-mail automatizálással ez megvalósítható.

Képzeld el, hogy a vendégedről mennyi adatot tudsz. Volt e már nálad, mikor érkezik, van e gyermeke, hány napra foglalt, stb. Ezek felhasználásával rengeteg automatizmust felállíthatsz.
  • Utókövetés 1.: elutazás után egy nappal kimegy a levél, hogy értékeljen a TripAdvisor oldalán
  • Utókövetés 2.: 10 hónappal elutazás után kimegy egy levél, hogy ha idén is jönne, mint tavaly, akkor ideje foglalni. Még egy kis kedvezményt is kaphat....
  • Fiatal gyermekeseknek: családi csomagokat küldhetsz nekik

A variációk száma csak kreativitásodon múlik, de persze mérned is kell a hatékonyságot és az alapján mérlegelni, kinek, mit érdemes küldened.

Levelek típusai

  • Levélsorozat: kampány-szerűen kiküldésre kerülő levelek, amik egy szolgáltatás vagy csomag támogatására készülnek.
  • Automatizált levelek: automatikusan kiküldésre kerülő levelek amik bizonyos események megtörténtekor kerülnek kiküldésre
  • Azonnali levélküldés: alapvető küldési forma a legkisebb kontrollal

Levelek tartalmai

Amikor a leveled tartalma csak promóció, akkor olvasókat veszítesz. Gondos tervezés után viszont olvasóid várni fogják értékes írásaidat. A levelek tartalmát a témakutatás során is összeállíthatod. Így mindig lesz miről írnod és a közönségedet is érdekelni fogja, milyen újdonsággal állsz elő.

  • Gyűjts tartalmakat: nézz körbe, milyen témákról írhatnál, és a cím- és téma ötleteket írd össze egy táblázatba. Így nem a témán kell rágódnod, hanem az íráson
  • Mi a népszerű: a témák közül folyamatosan mérd meg, melyikekre fogékonyak a közönséged körében. Amelyik népszerű arról többet írj, ami kevésbé arról tudj lemondani.
  • Ne csak az e-mail marketinghez: tartalmaid természetesen nem csak hírlevél olvasóidnak lesznek érdekesek. Blogodra például rátalál a Google keresőrobotja és látogatókat szállít Neked
A tartalmaid fontos része a levelezésednek, gyártsd őket odafigyelve és meghálálják a figyelmet.

E-mail mérése

A levelek alapszintű mérése nem túl bonyolult. Néhány mérőszámból viszont nagyon sok következtetést vonhatsz le:
  • Megnyitási arány megmutatja, hányan nyitották meg leveledet. A tárgysornak van itt nagy szerepe, annak tesztelésével tudod növelni az arányt
  • Kattintási arány segítségével megláthatod, melyik linkre kattintottak a leveledben, vagy kattintottak e egyáltalán.
  • Leiratkozási szám megmutatja, hányan nem kíváncsiak többé leveleidre, de ebből is tanulhatsz. Ha egy kiküldés után sokan iratkoztak le, akkor jobb, érdekesebb témát kell találnod.
A legjobban akkor jársz el, ha nem csak önmagában figyeled a levelek statisztikáit, hanem a honlap adataival közösen. Integráld a statisztikát a weboldaladéval (pl.: Google Analytics segítségével) és vizsgáld meg a vendégeid útját, foglalásait.

E-mail marketing szoftver

Az eddig leírtak mit sem érnek egy jó e-mail marketing eszköz nélkül. A kiküldéseket nem kell egyesével elvégezned és nem is lehetne energiával győzni ezt a munkát.

Szerencsére rengeteg eszköz áll rendelkezésedre. Ilyen a Webgalamb, ami egy magyar fejlesztés és saját tárhelyeden tud üzemelni, vagy a MailChimp nemzetközi szoftver, aminek segítségével összetett feladatokat tudsz elvégezni, 2000 feliratkozóig akár ingyen.


Összegzés

Az e-mail marketing nem egy sprintfutam, hanem maraton! Elsőre mindenki azt gondolja, hogy kiküldi a levelet és ömlenek a foglalások. Ez lehet így, de csak akkor, ha rendezett és gondozott adatbázissal rendelkezel!

Ha csak néha küldesz levelet, akkor is promóciót, akkor foglalásod is kevesebb lesz. Ha szegmentálod a listádat, és érdekes tartalmakkal szólítod meg azokat, akik épp nem akarnak foglalni, a kampányaid is sikeresebbek lesznek.



Ha gyakorlati segítségre van szükséged, akkor e-mail marketing szolgáltatásunkkal örömmel segítünk!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés