2019. március 26., kedd

Helyi vásárlók értékelési szokásai magyarországon 2018/2019

730 embert kérdeztem meg arról, mi alapján értékelnek egy vállalkozást az interneten. Megtudtam tőlük, mik az értékelési szokásaik, mi alapján véleményeznek egy céget, és mennyire bíznak mások online véleményében.

Néhány fontos adat:

  • 63%-a az embereknek a vélemények olvasása után meglátogatja a weboldalt
  • 66% arra használja a véleményeket, hogy megállapítsa egy cégről, jó e vagy rossz
  • Az emberek 61%-a 4-6 véleményt olvas el, mielőtt meg tud bízni egy vállalkozásban
  • 88%-nak csak az egy évnél újabb értékelések számítanak hitelesnek
  • Az emberek 69%-a értékelt már céget
  • 89% gondolja, hogy olvasott már hamis értékelést

Azóta egy összefoglaló írás is született a Google Cégem értékelésekről, amiket érdemes elolvasni

Köszönöm a támogatást:
Értékelési szokásokról szóló kérdések

Az elmúlt ÉVBEN hányszor használtad az internetet helyi üzlet megkeresésére? 

Az emberek harmada minden héten keres a közelében vállalkozást, kétharmada pedig havi rendszerességgel. Ezt nem kis szám.

Gyakorlatilag nem engedheti meg magának egy üzlet, hogy ne vegye számításba az internet lokális marketing lehetőségeit, mert azt mellőzve az emberek jelentős része nem találja meg őket.

2. Milyen üzlettípusokhoz olvasol értékeléseket? 

Figyelem turisztikai szektor, a három legkeresettebb téma közül kettő a tiétek! Legtöbben ugyanis szállásokról olvasnak véleményeket, de a harmadik legolvasottabb téma az éttermek, kávézók hozzászólásai.

Számomra érdekes volt az egészségügy olvasottsága, mert a kevésbé olvasott témák azt mutatják, hogy inkább olyanokhoz olvasunk véleményt, ahol a barátok kevésbé tudnak segíteni, kevésbé számít az ajánlás (pl.: ügyvéd, építőipari cég)

A ruházati üzlet, kereskedelmi üzlet témakörénél számít a vélemény, valószínűleg, mert többszörfordul elő, hogy sétálunk az utcán, és rákeresünk egy üzletre, amiről gyorsan szeretnénk megtudni mások tapasztalatait.3. Milyen eszközöket használtál az értékelések olvasására az elmúlt évben?

Az eszközhasználatnál feltűnhet, hogy a mobil alkalmazás is szerepel. Arra voltunk kíváncsiak, hányan használnak ilyen eszközt.


 

4. Melyik értékelő oldalban bízol meg leginkább?

Érdekes, hogy a Facebook megelőzi a Google Cégem értékelést. Ez úgy gondolom az elkövetkezendő években meg fog változni, ahogy egyre terjedni fog a tékép használata.

A Tripadvisor értékelés még kevésbé elterjedt, bár ezek a platformok inkább szolgáltatásspecifikusak így kevésbé ismertek.


 


5. Mennyire befolyásolják döntéseidet ezek az oldalak, miközben helyi vállalkozásokat keresel?

Jó hír a vállalkozások számára, hogy a pozitív vélemények inkább befolyásolják a döntéseket, illetve sokan döntenek más faktorok alapján, Sokszor merül fel ugyanis, a hamis vélemények hatása mint félelem.

 

6. Általában mit teszel, miután elolvasol egy pozitív értékelést?

Nem mindig történik vásárlás a vélemények olvasása után. Sokszor keresnek még más "bizonyítékokat" az ügyfelek.

A Weboldal még mindig nagyon fontos! 63% ugyanis meglátogatja azt is, miután elolvasta a véleményeket.

Ha meggyőzték a vélemények az ügyfelet, 4,9% látogatja meg a vállalkozást, azaz ekkora a közvetlen konverzió. A sok vállalkozásnál ugyanis az üzletbe történő ellátogatás már elegendő a vásárláshoz (pl kávézók).

 

 

Bizalom és befolyásolás témaköre

Nagyon fontos, hogyan befolyásolja végül a döntést a vélemény. Erre vonatkoznak a következő kérdések.

7. Azért olvasol értékeléseket, hogy megállapítsd egy vállalkozásról, jó vagy rossz?

Végülis a véleményeket annak eldöntésére használja az emberek 66%-a, hogy végül az adott vállalkozást válassza e. Látható, hogy az emberek 77%-át komolyan befolyásolja végül a megítélésben.

8. Hogyan befolyásolják az online vásárlói vélemények a helyi vállalkozásról alkotott véleményed?

A kérdőívben két választ is megjelölhetett a válaszadó. Körülbelül azonos arányban építik és rombolják a bizalmat a negatív illetve pozitív vélemények.
 
  • A pozitív értékelések 
növelik a bizalmam (50%)
  • A negatív értékelések kérdéseket 
vetnek fel számomra 
a cég minőségét illetően (39%)
  • Elolvasom az értékeléseket, 
de nem befolyásolnak,
 melyik céget választom (25,1%)
  • Nem figyelek 
az online értékelésekre (1,4%)

 

9. Amikor véleményt olvasol egy helyi vállalkozásról, mire figyelsz leginkább?

A legnagyobb sokkot az okozhatja, mennyire fontosak, hogy egy vállalkozás válaszol e a véleményekre. Bizony, akár pozitív, akár negatív a jó válasz vagy a válasz hiánya semlegesítheti azt.

Amit viszont egy vállalkozás általában néz, a csillagok átlaga, az végül kevésbé esik latba. Természetesen ez csak részben igaz, de maguk a vélemények sokat nyomnak a benyomás kialakításakor.

A tapasztalat az, hogy a minőségi vélemények előrébb is kerülnek, így a részletes és jól megírt jó és rossz vélemény is jobban látható helyre kerül.

10. Hány online véleményt olvasol el, mielőtt meg tudsz bízni egy vállalkozásban?

6 véleményt olvasnak el a legtöbben, ami nem azt jelenti, hogy csak ennyivel kell rendelkezni, hanem, hogy ennyi elolvasása után érzi azt a felhasználó, hogy megismerte mások véleményét.

Mint vállalkozás arra kell figyelni, hogy legalább 6 darab jó minőségű vélemény legyen. Mivel nem tudhatjuk milyen felületen olvassák azokat, így minden értékelő platformon legyen meg ez a szám.
11. Mi az a minimum érték, amivel rendelkeznie kell egy vállalkozásnak, mielőtt kiválasztod?

Itt országonként nagyon eltérnek az adatok. 23% mondta, hogy gyakorlatilag csak a maximumot fogadják el, ami szerintem nem racionális elvárás.

Kimondhatjuk viszont, hogy 4/5-ös átlagra szükségünk van, hogy az emberek 75%-át meggyőzzük.12. Hány darab értékeléssel kell rendelkezzen egy vállalkozás, hogy megbízz az értékelések pontszámának átlagában?

Úgy gondolom, hogy ez iparágfüggő. Nem mindegy, hogy egy étteremről, vagy online marketing ügynökségről beszélünk. Mindenesetre 10 darab értékelést mindenki össze tud szedni, és az már több, mint az emberek felét elégedettséggel tölti majd el.

13. Mennyire lehet régi egy vélemény, hogy még befolyásolja a véleményedet?

Azt javaslom, folyamatosan szerezz új véleményeket. Az emberek harmadának fontos, hogy legalább egy hónapos vélemények legyenek és csak 6% tűri, ha egy évnél is régebbiek a hozzászólások.14. Bízol ugyanannyira egy online értékelésben, mint egy személyes ajánlásban?

Az emberek 2/3-a, ha feltételekkel ugyan, de bízik az online véleményekben! Ez is mutatja, hogy mennyire fontos jelen lenni és foglalkozni a kérdéskörrel.
Vélemények közzétételére vonatkozó kérdések

15. Értékeltél már céget online felületen?

 9% csupán az, aki csak rossz élmény után értékel. Jobb ezt is tudnunk, viszont megnyugtathat, hogy 20% a jó élmények után teszik ugyanezt.

Nagy átlagban azért a vegyesen osztják az emberek az értékelést, ami a kiegyensúlyozottságot mutatja.

Csupán 3% zárkózik el az értékelés írásától, szóval legyen résen mindenki, a vendégek, ügyfelek zöme potenciálisan hajlandó értékeléseket írni!


 16. Előfordult, hogy megkértek arra, hogy értékelj egy vállalkozást?

Az mberek 54%-a ad értékelést, ha megkérik rá. Remélem ez a mutató is azt mondatja veled, hogy kérj értékelést és kezeld azokat.
Hamis értékelésekre vonatkozó kérdések

17. Olvastál már vélhetően hamis értékelést az elmúlt évben?
18. Szerinted könnyű észrevenni, ha egy értékelés hamis?

Megtudjattuk, hogy nem mindig  tudják az emberek egy értékelésről, hamis e. Ez nem jelenti azt, hogy el kell kezdeni magunkat feltornászni, a konkurenseket pedig lefelé :)

Úgy látom, hogy a minőségi értékeléseket veszik igazán komolyan a felhasználók, amiben kritika és dícséret is megfogalmazódik.
Amennyiben észrevételed, tapasztalatod van a kérdőívvel kapcsolatban, jelezd hozzászólásban.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés