2018. május 14., hétfő

Mennyit költsek szállásom weboldalára?

Minap jött egy kérdés, miszerint reális e 600.000 Ft-os ajánlat egy panzió weboldalának elkészítésére. A válasz egyszerű, hiszen ez szerintem nem csak irreális, de etikailag sem korrekt.


2018-ban nemhogy egy apartman, de egy hotel weboldalát sem szabad ekkora összegből elkészíttetni! Ennek a témának fogok a mélyére ásni ebben a bejegyzésben.

Mi volt az ajánlat?

Egy panziónak tett konkrét ajánlat a weboldal fejlesztésére és külalakjának megtervezésére ez volt:
 • Egyedi webdesign: 200.000 Ft+Áfa
 • Webfejlesztés, programozás: 400.000 Ft+Áfa
Nyilván lehet részletezni, szépíteni a dolgot, de e lényeg, hogy egy már meglévő szállásnak, ahol már volt előző design, és ugyanez a cég készítette az előző weboldalt is - figyelembe véve a kapacitásokat is - nem egy nagy munka. Valójában a jelenlegi oldal átfaragásáról, kornak való megfeleltetéséről lett volna szó...

Helyette kaptak egy vadiúj oldalra szóló ajánlatot... ...de még annak is elfogadhatatlant.

Miért sok ez az összeg?

A drága honlap nem egyenlő a jó honlappal! 2010 óta már nagyobb hoteleknek (kivéve a szállodaláncokat) sem kell egyedi fejlesztésű weboldal, hiszen annyi nyílt forráskódú rendszer áll rendelkezésre, amik tökéletesen megfelelnek minden igénynek (a multinacionális cégek is ilyenekkel dolgoznak, hogy ne legyenek kitéve a fejlesztők kényének kedvének).

Ezek a rendszerek (Wordpress, Joomla) alapvetően mindent tartalmaznak, amire egy szállásnak szüksége lehet:
 • Mobilbarátság
 • Keresőbarát programozás
 • Funkciók: blog, galéria, űrlap, regisztráció stb.
 • Kezelhetőség: adminisztrációs felületről a tulajdonos tudja kezelni
Az egyedi fejlesztés sok hátrányt jelent:
 • Más cég nem fog hozzányúlni
 • Várhatsz a fejlesztőre, akinek teljesen ki vagy szolgáltatva
 • Nagyságrendekkel többe kerül
 • Sok száz oldalas specifikáció kell, hogy számon tudd kérni az igényeket
A biztonságra szoktak hivatkozni az egyedi weboldal mellett érvelve, de ez nem teljesen igaz, csupán kevésbé számítanak céltáblának az egyedi fejlesztések. A fejleszthetőség viszont nem indok, egy Joomla rendszerbe éppúgy lehet integrálni eszközöket (pláne foglalási rendszereket).

Tehát az egyedi fejlesztési ajánlatok általában reklámfogások (hogy drágábban vedd meg), és a fejlesztő cégekhez láncolást segítik. Gyakorlatilag MINDEN technikai megoldás kivitelezhető nyílt forráskódú rendszerrel.

Te is meg tudnád csinálni!

Jegyezd meg. Ha lenne időd, és meg akarnád tanulni, Te is elkészíthetnéd saját honlapodat.
 1. Bérelsz egy tárhelyet
 2. Telepítesz egy (pl.) Wordpress oldalt (sok tárhelyen ez egy gombnyomás)
 3. Letöltesz egy sablont kb. 40$-ért
 4. Személyre szabod a színeket, logót
 5. Feltöltöd a tartalmat
Ezzel nem azt mondom, hogy csináld magad, mert a szakértelem és a tapasztalat rendkívül fontos (az időd pedig még inkább), de ilyen egyszerűen is lehet, amiből az következik, hogy egyedi designnal is 150.000-ből ki KELL jönnie egy weboldalnak!

Mára mindent össze tudsz kattintgatni a weben.

Megjelenésed lelke NEM a weboldal technikai része!

Ha ismersz tudod, hogy online megjelenésed központjának a weboldaladat tartom. (Ha nem ismersz, olvasd el a stratégiámat) Az sem árt, ha technikailag rendben van a felület (sőt!). De a legnagyobb munka a struktúra, a stratégia kialakítása, ami nem a honlapkészítés témaköre, túlmutat a weboldalon, illetve a fenti ajánlatban nem szerepelt.

A technika (mobilbarát, keresőbarát, analitikai beállítások, stb.) kell, precízen be kell állítani, technikai tudás kell hozzá. Ezért azt javaslom, ha nem szeretnél éveket ennek megtanulásával bíbelődni, kérd szakember segítségét.

Inkább újratervezés kellene. Nem?

Én olyan mániát látok a marketingeseken, weboldalkészítőkön, hogy bármilyen problémára az "új weboldal" készítését látják megoldásnak, ezt tanácsolják először.

"Értem én" valahol, mert kevés munkával sok pénzt el lehet kérni, és nagyon látványos eredményt lehet vele felmutatni, hiszen ott lesz egy új weboldal...
Értem, de nem fogadom el!

A struktúrával a célok megvalósításának módszerével kell kezdeni, és ha az indokolja, a jelenlegi oldal átszerkesztése pedig nem oldja meg a helyzetet, akkor kell új oldalhoz nyúlni.

Figyelem! Például a mobilbaráttá tétel önmagában nem követel meg új programozást.

Mennyit költsél szállásod weboldalára?

Nyilván nincsen konkrét összeg, de maga az oldal elkészítése nem kerül nagy összegbe.

Valójában a céljaidat kell tisztáznod:
 • A nyílt forráskódú rendszerek tudni fogják oldal alapvető funkcióit, ha nem szeretnél extrákat az oldalra, egy sima telepítés elég lehet egy pár dolláros sablonnal 
 • Ha csak "dísznek kell" az oldal, mert viszonteladókon keresztül értékesítesz, akkor egy pár aloldal is elég a legfontosabb tartalmakkal, ekkor az egyedi design számít, hogy az arculatodat megmutathasd 
 • Népszerű területen sokkal fontosabb a keresőoptimalizálás így a programozásnál néhány keresőket segítő megoldással kell kiegészíteni a weboldaladat

Remélem sikerül "megmentenelek" a fentihez hasonló ajánlatoktól!

"Minden szentnek maga felé nyúlik a keze" alapon engedd meg, hogy elnavigáljalak honlakészítő szolgáltatásomhoz, amit direkt szállásoknak alakítottam ki.

Kérdéseidet pedig várom hozzászólás formájában!


2 megjegyzés:

 1. Az én tapasztalatom is az, hogy ha új marketing tanácsadóhoz megy az ember, az első, amit mond, hogy új dizájn kell a honlapodnak. Utána csinál egy olyat, ami más, de cseppet sem biztos, hogy szebb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig a sorrendnek a felméréssel kell kezdődnie, utána meg kell vizsgálni, mit kell változtatni, utána ha nincs más választás, akkor kellhet új weboldal, de az is lehet, hogy csak designcsere szükséges.

   Egy hiteles cég szerintem nem ad egy panziónak ilyen magas ára, mert hogy gazdálkodja ki a vállalkozás?

   Törlés

Értékelés