2018. június 22., péntek

Fontos mérőszámok amit egy hotel vagy apartman statisztikájában nézned kell

A mérés minden elvégzett feladatod ellenőrzése, a megtérülésed mutatója. A rengeteg adatot vizsgálhatsz, ami miatt hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben és következtetés nélkül hagyni el az analitika felületét.Olyan mérőszámokat mutatok most meg, amik vizsgálatával mérettől függetlenül előre fog tudni lépni hoteled, vagy apartmanod is és konkrét lépéseket tudsz tenni, hogy jobb és több vendéget szállító weboldalad legyen.

Melyik oldalakat szeretik vendégeid?

Honlapod leglátogatottabb oldalai kiemelt jelentőségűek, hiszen ezekre kíváncsiak látogatóid (kivéve, ha kampányokból érkező hirdetésekről beszélünk), de mindenképpen ezek az oldalak határozzák meg a látogatói élményt.Nézd meg a statisztikában (Analytics/Viselkedés/Webhelytartalom/Minden oldal), melyik oldalak ezek, majd vizsgáld meg őket egyesével, hiszen itt veszítheted el a legtöbb látogatódat.

Ha a nyitóoldalad is itt van (a mellékelt képen az első de szerintem Nálad is az lesz) akkor nézd át, megtalálhatóak e rajta a döntéshez elengedhetetlen információk: elhelyezkedés, képek, szolgáltatások, vélemények, foglalási lehetőség, csillagok, minősítések, stb.

Melyik oldalnál lépnek le vendégeid?

A népszerű oldalak után nagyon fontos a kilépő oldalak átnézése, mivel itt távoznak a leendő vendégeid. Ha ez nem a foglalást megerősítő oldal, akkor eredmény nélkül távozott egy potenciális vendéged.A statisztikában (Analytics/Viselkedés/Webhelytartalom/Kilépési oldalak) menüpontban tudod megnézni az adatokat. Amikor olyan oldalról "szöknek el" a látogatóid, ahol értékesítesz át kell nézni a következőket:
  • Egyszerű e a navigáció?
  • Vannak e cselekvésre ösztönző elemek? (foglalási gomb, ösztönzők)
  • Instrukciókat átláthatóságot megadod e
  • Az aloldal releváns e a közönségednek

Miért fordulnak vissza vendégeid?

A visszafordulási arány (Bounce Rate) megmutatja, a látogatóid hány százaléka távozik interakció nélkül (se több oldal meglátogatása, se egyéb célok teljesülése).

Érdemes megnézni az oldal egészét, de a fontosabb aloldalak adatait is. Ennél az adatnál a minőség kerül előtérbe a mennyiség helyett.

Megvizsgálhatod a forgalmi forrásokat is, hogy melyik kulcsszó, vagy partneroldal, illetve kampány küldi azokat az érdeklődőket, akik tovább maradnak az oldalon.

Amikor kampányt futtatsz és túl magas a visszafordulási arány, érdemes megvizsgálnod, releváns e a landoló oldalad a reklám üzenetével.

Milyen helyekről érkeznek, illetve foglalnak szállásod weboldalán?

A lokális marketing egyre fontosabb szerepet játszik, így a forgalom helyhez kötése is érdekes következtetésekhez vezet. Egyre több lokalitással foglalkozó beállítás érhető el a különböző csatornákon, a lokális keresőoptimalizálás jelentősége pedig egy szállás esetén megkerülhetetlen, hiszen a Google felületeiről rengeteg látogató szerezhető.Az Analytics oldalán (Analytics/Közönség/Földrajzi adatok/Hely) megtekinthető, honnan érkeztek a látogatók.

Mindez konverziókkal és egyéb szűrésekkel kombinálva hasznos eredményeket fog mutatni:
  • Nemzetközileg potenciális piacokat mutat meg
  • Megmutatja, milyen területekre kell céloznod kampányaidat (itt például nyugat-Magyarország kizárható, Budapest viszont kiemelendő)
  • Honnan érkeznek releváns látogatók (visszafordulási aránnyal kombinálva)

Összefoglalva

Ezeken a statisztikákon kívül még rengeteg fontos mérőszám van. Javaslom, hogy heti rendszerességgel vizsgáld őket, mert a munkád hatékonyságát fogják növelni.

Mileőtt napi szinten kezdenéd el nézni a statisztikáidat, érdemes lehet egy átfogó elemzést is elvégezned, amiről egy audittal foglalkozó írásomban kaphatsz segítséget.

Ha kérdésed merült fel a statisztikákkal kapcsolatban, hozzászólásban jelezd és válaszolok rá.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés