2016. október 19., szerda

5 tipp közösségi média marketinghez szállásoknak

Többen kérdezték mostanában, mik azok a legfontosabb tanácsok, amiket közösségi médiával kapcsolatban mindenképp ajánlok. Összeszedtem öt olyan alap tippet, amit minden szállásnak megalapozza a közösségi média jelenlétét.

1. Saját médiabirodalom

Első és legfontosabb, hogy online megjelenésünkre, mint saját médiabirodalomra gondoljunk. Honlapunk, Facebook, Instagram (ez a mienk), Twitter csatornáink közösen dolgoznak vendégeinkért, és kiegészítik egymást. Építsük fel ezeket a felületeket és szerezzünk mindegyiken követőket, azaz hallgatóságot.
Ezzel a saját médiabirodalommal fogunk tudni ugyanis egyre több embert megszólítani, és egyre több vendéget szerezni szállásunk számára.

2. Naptár

Rengeteg felület, még több teendő... Ez jellemzi manapság az online világot. Ezek rendezésére szükség lesz egy naptárra, amiben tervezzük és követjük megjelenéseinket, kampányainkat. Használatával mindig be tudjuk tartani hosszútávú stratégiánkat, mert legalább egy hónapra előre láthatjuk főbb feladatainkat, és a közösségi marketinget támogatandó tartalmainkat ütemezni tudjuk.

Megkönnyítjük segítségével a napi munkánkat! Nem azon kell ugyanis rágódnunk, hogy mit posztoljunk, koncentrálhatunk arra, milyen posztokkal értünk el jobb teljesítményt, így időt spórolhatunk arra, hogy a teljesítményünket javíthassuk a múlt eredményeit kutatva.

3. Tartalom újrahasznosítása

Nem kell mindig új tartalmat készítenünk, hanem használhatjuk régebbi képeink, cikkeink feldolgozott változatát. Például az előző évi Adventi blogbejegyzések újra megosztásra kerülhetnek, készíthetünk összefoglalót a tavalyi fotókból, vagy kicsit átdolgozva videó formátumban is közzétehetjük őket.

Tartalmainkat különböző platformokon is felhasználhatjuk. Egy képet a Facebookon és az Instagramon is közzé tehetünk. Érdemes kicsit változtatni a méreten, illetve nem minden platform tűri meg a szöveges feliratokat fotókon, így egy kis szerkesztésre is szükség van.

4. Szállodai személyzet bevonása

Nem minden helyen működik, de hasznos dolog, ha a szállás személyzetét is bevonjuk a médiabirodalmunk tartalomgenerálásába. Minimum annyira, hogy képek készülhessenek róluk is, hiszen így lehet a szálláson lévő pezsgő életet a legjobban bemutatni. Márpedig ez fogja igazán vonzani a vendégeket!

A szakács készíthet Instagram képeket, de kedvenc receptjéről blogbejegyzést is írhatunk együttműködésével. A bárban lévő életről a felszolgálók tudnak hiteles képet adni: a nap italát, vagy a hét legjobb buliját is ki lehet posztolni. Nagy segítség, amikor ebben a "játékban" a személyzet is benne van. Nem is gondolnánk, mennyi közösségi specialista dolgozik nálunk, csak pár fogást kell nekik megtanítani!

5. Videós tartalmak a szállásról

A videóknál kevés jobban teljesítő tartalom létezik manapság. Elkészítésük kicsit nehezebb, de számtalan eszköz létezik, amik segítségével villámgyorsan és magunkat le nem égető felvételek készíthetőek. Képekből összerakott videók, pár másodperces loopok, illetve videóvágó eszközökkel akár telefonon is megfelelő tartalmak gyárthatók.

Érdemes tesztelni, egy videó mennyivel több megosztást, megtekintést és likeot kap a képeknél. Arról már nem is beszélve, hogy a Google keresőben is jobb pozíciót kapnak.Van még apró tipp bőven, de jelenleg elég, ha erre az ötre koncentrálunk egy kis ideig. Kíváncsi vagyok, hogy használatuk segített e, így ha van pozitív, vagy negatív tapasztalat, örömmel várom megjegyzés formájában a bejegyzés alatt, vagy akár Facebook oldalunkon.
2 megjegyzés:

 1. Köszönet a tippekért, melyek jó részét használom is. A videókról, technikáról szeretnék többet tudni, mert ezen a területen alapos lemaradásom van. (Pl. már az is elakadást okozott, hogyan töltsem fel a videót a készülékemről USB-n keresztül egy videomappába, pláne, hogy hogyan kellene utána szépre szerkeszteni.)A fotókkal szerencsére már nincs ilyen problémám.
  Örülnék, ha lenne egy videós poszt is, bár tudom, nem ez a profilja a blognak. Üdv: Zsuzsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy volt közöttük hasznos, méginkább, hogy nagyrészük már használatban van!

   Felírtam magamnak a videót mint témát, pár bejegyzés már van, de hamarosan kibővítem őket:
   http://blog.szallasmarketing.hu/search/label/video%20marketing

   Törlés

Értékelés