2015. október 27., kedd

3 navigációt segítő szabályA navigáció a weboldalunk alapja. Ha rosszul működik, akkor a szállás teljes honlapja rosszabbul fog teljesíteni, viszont ha betartunk pár szabályt, akkor a látogatóinkat, és a céljainkat fogja szolgálni. Összeszedtem három fontos elemet, amitől jól navigálható oldalt kapunk.

Mi az a navigáció?

A navigáció sokkal fontosabb egy szállás honlapján, mint azt elsőre gondolnánk. Központi elem, hiszen segítségével találhatja meg a látogatónk azt, amit keres. Ha rosszul csináljuk, akkor a látogató idegeskedve odébbállhat. Ha jól csináljuk, akkor a lehető legkevesebb kattintásból, és a legkissebb frusztrációval jut el a keresett információig. Ha tökéletesen csináljuk, akkor gyengéden a foglalás irányába terelhetjük látogatónkat, és vendéggé konvertálhatjuk.

Hogyan segíthetjük a navigációt? Nézzünk rá három módszert!

1. Oldalstruktúra megtervezése

Csúnyább nevén IA (Információs Architektúra), az a felépítés, ahogy a honlap egyes elemei egymáshoz viszonyulnak, hierarchiába rendeződnek, logikai csoportokat alkotnak. Úgy gondolom, hogy egy jó struktúrával az egész szállás felépítését leképezzük, amit más területeken, például a közösségi marketingben is használhatunk.

Még mielőtt elkészülnek a honlap tervei, érdemes a struktúrát megtervezni, hiszen ez adja meg az oldal alapját, az átfogó képet az oldalunkról. Ügyelni kell rá, hogy a szerkezetet vendégeink szemszögéből alakítsuk ki, ne a szakmai alapokat vegyük figyelembe, hanem a vendégek igényeit.

Ilyen kérdéseket tegyünk fel navigáció tervezése közben:
  • Milyen aloldalak szükségesek feltétlenül a honlapra?
  • Milyen meggyőzésre alkalmas oldalakat hozzak létre?
  • Milyen célcsoportokkal szeretnék kommunikálni?
  • Milyen tartalmakkal kell bővítenünk később a honlapot?
  • Milyen felhasználókat kell kezelnünk? (vendég, bejelentkezett, partner, stb.)
  • Mik az oldal fő céljai? (Foglalás, adatbázis gyűjtés, stb.)

2. Egyszerűség

Aki már használt honlapot egyetérthet azzal, hogy a jó navigáció legfontosabb eleme az egyszerűség. Legyen a navigáció olyan egyszerű, amennyire csak lehet.

Az egyszerűségen kívül a felismerhetőséget emelném ki. Egy menüt azonnal megismerünk: lehet vízszintes felül vagy az oldal alján, illetve függőleges jobb, vagy bal oldalon. Újabban a mobil verziók miatt a három vonallal jelzett "hamburger menü" is közismertté vált, amire rákattintva válnak láthatóvá a menüpontok.

Óvakodjunk az egyedi megoldásoktól, és a túl sok pontot tartalmazó menüstruktúráktól. Sok menü esetén bontsuk többfelé a menüsort, és használjunk almenüket.

3. Tájolás/elhelyezés

Vízszintesen, vagy függőlegesen tájoljuk a menünket? A vízszintes menü jobban átlátható, de nehéz több szintet kezelni benne, és korlátoltabb a menüpontok száma is. A függőleges menü tervezése nehezebb, hiszen a sok menüpontnak is átláthatónak kell lennie. Ez utóbbit inkább webshopoknál érdemes használni, vagy olyan oldalon, ahol nagyon sok menüvel, almenüvel kell számolnunk.

Tehát vízszintes menüt mindenképp használjuk az oldal tetején, és tegyük oda a legfontosabb menüpontokat (ár, galéria, szolgáltatások), így a minimális vendég igényeket biztosan kielégítjük.
A függőleges menüt kevésbé veszi észre a látogató, és könnyű abba a csapdába esni, hogy túl sok menüpontot zsúfolunk egymás alá, így rontjuk az átláthatóságot.

A navigációs szabályok megváltoztak

Pár éve még hevesen tiltakoztam volna a vízszintes és lenyíló menük ellen, de a navigációs szabályok megváltoztak. A responsive (mobilbarát) weboldalak, és a böngészési szokások ma megszokottá, sőt javasoltá teszik ezt az elrendezést.
A függőleges menü létjogosultsága is megváltozott, hiszen mobil nézetben a vízszintes menü is függőlegessé változik.

Összefoglalva a menünk legyen jól megtervezett, egyszerű és megfelelő helyre elhelyezett. Vendégeink örömmel használják majd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés