2015. február 9., hétfő

Videó marketing alapok a turisztikai marketingben

A képekkel együtt, a videók a turisztikai oldalakon az egyik legtöbbet mondó elemek. Segítségükkel a leendő vendég jobban el tudja képzelni, hová fog utazni, és ott milyen élmények várják. Már nem is olyan nehéz videókkal megjelenni honlapunkon, vagy akár a Youtube segítségével saját TV csatornánk is lehet. Bemutatom, a videók alapjait a turisztikai marketingben.

Milyen stratégiával dolgozzunk?

A videó stratégia azért fontos, hogy egy koncepció mentén tudjunk vinni a videós megjelenésünket, hiszen akkor tudjuk valóban arra használni, amire szeretnénk: vendégek szerzésére. Ki kell találnunk:
  • Megosztási stratégiát: milyen rendszerességgel, és mit osztunk meg?
  • Designt: egységes megjelenéssel megjegyezhetővé válunk, a következetes elemek (videólogó, levezető rész, hangvilág) pedig profivá varázsolják a videóinkat.
  • Márkánk céljai: amikor ismerjük a céljainkat, ahhoz igazíthatjuk videóink mondandóját, így találhatjuk meg a helyét a márkakommunikációban. Több céllal hozhatunk létre videókat, erről  később esik szó.
  • Szélesebb tartalomstratégia: videóinkat a legkülönbözőbb területeken használhatjuk, tehát szélesebb spektrumban kell gondolkoznunk, és használatát belevennünk a turisztikai marketing stratégiájába.

3 fő cél köré sorolhatóak a videók

Rengeteg típusú videó létezik, mégis három cél köré rendezhetőek, ezekben érdemes gondolkoznunk. Természetesen keverhetőek is.
  • Inspiráló videók: a turisztikai célokat tökéletesen támogatják, hiszen az érzelmekre hatnak, történeteket mesélnek el. Ilyenek lehetnek például a sportolós, motivációs videók.
  • Oktató videók: valamit megtanítunk a segítségükkel. Érdekes a vendég számára, hiszen hasznos dolgokat tud meg a szállodáról, panzióról. Bemutathatjuk például, hogyan készül nálunk egy koktél, vagy milyen gonddal vetjük be a vendégek ágyát.
  • Szórakoztatás: a TV-t is sokszor szórakozásra, kikapcsolódásra használjuk, ezért a harmadik kategóriánkba olyan videók tartoznak, amivel szórakoztathatjuk az embereket. Viccekkel, aranyos állatokkal, és érdekes történetekkel is előállhatunk.

3 videós tartalomtípust különböztetünk meg

Technikáját és tartalmát tekintve is három módszert különböztetünk meg.
  • "Hygiene": ezek tartós videók, azaz minden időben relevánsak maradnak. Ilyenek a "hogyan jutunk oda", "mi a története" típusú videók.
  • "HUB": periodikusan, tervezetten, sorozatban publikáljuk, ezzel okot adunk a visszatérésre, illetve a sorozat többi elemének megtekintésére. Itt az is fontos, mikor publikáljuk. Segítségével következetes turisztikai videó marketinget vihetünk véghez. Ilenek lehetnek az interjúk, környéket bemutató videók, stb.
  • "HERO": egyszeri, és nagy videó. Nagyobb, általában drágább produkció, aminek az egész kampányt alávetjük. Ilyen lehet egy komoly stábbal leforgatott film. Mivel egy nagy durranásból áll, a publikálás előtt-után lehet kisebb "kiszivárogtatott" történetekkel támogatni. Sokszor maga a közösség készít belőle vicces változatokat.

Videókkal kapcsolatban mindenkit arra buzdítok, hogy legalább hozzon létre egy Youtube csatornát, és kezdjen el valamit publikálni. Mi is ezt tettük, a SzállásMarketing csatornája már megtekinthatő, követhető. A videók rengeteg látogatót vonzanak, és elkészítésük nem minden esetben nehéz. Nem feltétlen elvárás a profi felvétel, és egy egyszerű videó is nagy látogatói forgalmat tud hozni.

Ha már van Youtube csatornája, hozzászólásban ossza meg velünk, magam részéről egy követőt is garantálhatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés