2013. december 2., hétfő

Webmesterem a főnököm?

Hány szálloda van úgy vele, hogy épp arra vár, hogy valami módosuljon a honlapján? Hány fontos dolog marad el azért, mert úgy gondoljuk, mire a webmester elkészíti, már rég lefolyik az akció? Miért van, hogy egy programozó uralhat egy szállodát?

Sok, irreális történetet hallottam már, aminek a végén a szálloda helyében én biztosan búcsút intettem volna a webmesteremnek. Nézzünk át néhány problémát, és megoldásukat.

Tartalom feltöltése

Az interneten gyorsan történnek az események, így fontos, hogy a tartalmak azonnal felkerüljenek. Ennek ellenére egy akció, egy szoba leírása, egy ártáblázat néha 3-10 napot is várathat magára, mire a "webes" hajlandó feltenni a helyére.
Probléma szokott lenni, a formai követelményekre való fittyet hányás. Amikor ugyanis nem grafikus rakja fel a tartalmat, a címfokozatok elmaradhatnak, a szövegközti kiemelések hiányoznak, a képek nem jól simulnak a tartalomba, azaz hiányoznak az olyan apró részletek, amitől a látogató azt mondhatja: "igen, ez egy jó oldal, megnézem közelebbről".

Megoldás: Már a honlapkészítéskor gondolni kell arra, mit kell tudnunk magunknak is szerkeszteni. Gondos tervezés után a honlapmotort úgy kell elkészíttetni, hogy egyszerűen tudjuk szerkeszteni tartalmát.

Nem úgy, ahogy én akarom

Néhány programozó úgy gondolja, a marketinghez, és az emberi viselkedéshez is magas szinten ért. Tisztelet a kívételnek, de ez általában nem így van (külön szakma, és jól is van így), és ez szerintem a konfliktusok alapvető forrása. A tudása viszont megvan, hogy igen trükkös (azaz bonyolult) megoldásokat alkalmazzon, vagy másodpercek alatt letudva a munkát, odavessen egy kényelmes megoldást. Az eredmény senem felhasználóbarát, senem esztétikus. Egy idő után az egész honlap egy kusza szövegekből és toldozgatásokból álló felület lesz, ami ugyan kihívás a látogatónak, de nem megoldás a szállodának.

Megoldás: Külön embert kell foglalkoztatni a programozáshoz és a szerkesztési munkákhoz/vizuális feladatokhoz, vagy olyan céggel kell dolgozni, akik külön kezelik a kettőt. Ne felejtsük: a programozó meg tudja csinálni, de nem biztos, hogy az a legjobb minőségű és megtérülésű.

Kié a domainnév?

Többször futottunk bele honlapok újratervezésénél, hogy a tárhely és a domainnév is a fejlesztő cég rabságában tulajdonában van. Itt a domainnév a legfontosabb elem, ugyanis az az, amit népszerűsítünk. Bármi történhet a honlapunk motorjával, egyszerűbben reprodukálható, mint a honlapunk címe!

Megoldás: Ellenőrizzuk, miénk e a domainnév, illetve ha nem cégünk nevén van, mielőbb szerezzük vissza azt, amíg jó a két cég közötti viszony!


Van hihetetlen története Webmesteréről? Ossza meg velünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés