2013. február 7., csütörtök

Eljött a közösségi élet ideje

Az online jövő egyértelműen a közösségi terekben van. És most nem csak a Facebookról beszélek. Az eddig csak keresőmarketingről szóló blogokban, magazinokban is megjelentek a Social siteokról szóló írások, és a közösség találati listákra gyakorolt hatásukról. Ha akarjuk, ha nem, ezeken a felületeken is népszerűsíteni kell magunkat. Nézzük meg, mik lesznek ezek a felületek.

Pinterest

A turisták az Ön honlapján is megnézik a galériát, mielőtt kiválasztják szálláshelyüket. Képek megosztása az utazók kedvenc időtöltése. Utazás előtt körbenéznek, utána meg mindenkinek meg akarják mutatni hol voltak. A Pinterest is közösségi oldal, és rohamosan fejlődik. Itt megjelenni egy hotelnek azt jelenti, hogy fotóit többen fogják nézegetni, megosztani egymás között.

Blog

Tapasztalatom szerint itthon a szállodák nem látják a lehetőséget a blogolásban. Ez idén meg fog változni (erről én is igyekszem gondoskodni). A Social marketinghez/jelenéthez ugyanis tartalom kell, amit egy blog biztosíthat számunkra. A blog tartalmát felhasználhatom keresőoptimalizáláshoz, hírlevelem érdekesebbé tételéhez, Facebook, G+ oldalaim kiegészítéseként. Nagy ellenérv a szálláshelyek részéről, hogy nincs kapacitás a szövegek megírására. Viszont ezt a feladatot ki is lehet szervezni, és annyi pozitív hozadéka van, hogy valóban érdemes átgondolni, és egy stratégia középpontjába állítani.

Facebook

Kár is lenne róla beszélni... Ha nem lenne annyi újítás rajta. Az új keresője (Graph Search), amiről manapság annyit hallani a turisztikai szakmát is érdekeltté teszi, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítson saját Facebook közösségére. A keresőben ugyanis valószínűleg az fog előlrébb kerülni, akinek több "rajongója" lesz, és akiről többen beszélnek. Ellenérv sokszor, hogy nincs rá kapacitás, vagy nem ismerik eléggé. Én se mindig szeretem használni, de tudok rá stratégiát.

G+

A Google-ben bízhatunk annyira, hogy felnő a közösségi feladatokhoz. Rengeteg alkalmazása, és páratlan keresője segítségével folyamatosan meghatározó szereplője lesz egy szálláshely forgalmának. A találati listáját már régóta az emberi viselkedés is alakítja. Tudta például, hogy a honlapon töltött idő is számít a találati listában elfoglalt helyének meghatározásakor? Hátránya, hogy tipikusan nem értik a működését, ami nem is csoda: több száz szolgáltatást kínál a Google, és a kereső rangsorolása is hétről hétre változik. Egy biztos. A tartalom minősége, és az online felületek felhasználóbarátsága döntő jelentőségű.

Sok az oldal, kevés az idő

Ez igaz. A szállodák így is erőforrás gondokkal kűzdenek, más sem hiányzik, mint egész nap a gép előtt ülni, és trécselni a vendégekkel...
2013-ban azonban ki fog derülni (de legalábbis közelebb kerülünk hozzá), hogy melyik csatornákat érdemes használni. Sok média kihullik majd, mások megerősödnek.
Eszközökben is bővelkedünk, hogy egy felületről kezelhessük a különböző megjelenéseket, de ami a legfontosabb: egy szakember által összeállított stratégia meg fogja könnyíteni a mindennapi együttélést a Social marketing világával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés