2019. április 27., szombat

Shopographic - Interjú Zsolt Shopi Soponyai

A tirisztikai marketing nagyban szól a vizuális megjelenésről. Hihetetlen befolyása van a jó képeknek, videóknak a vendégszerzés folyamatára. Arra, hogy a vendégek végül milyen szállást vagy éttermet választanak ki maguknak.

Soponyai Zsolt - szólítsuk Shopi-nak - nagy mestere a vizuális megjelenítésnek. Régóta követem munkásságát és szerencsém van vele is egy közös projekten dolgozni (amire hamarosan reflektorfénnyel világítunk rá). Ha vizuális megjelenésről van szó, érdemes Shopira hallgatni!

Shopographic.co.nz weboldalán érdemes olvasni blogját, mindig mutat valami újdonságot.

Szeretném bemutatni munkásságát, ezért készítettük ezt a kis interjút, de nemsokára a Turizmus Online Marketing Facebook csoportjának találkozóján is előad, ahol találkozhattok vele személyesen is.


Hogyan írnád le röviden azt, amivel foglalkozol?


Főleg a vendéglátáson belül segítek olyan vizuális marketing tartalom létrehozásában, amely több vendéget generálhat egy vállalkozásnak. Ez a fotóktól a webes tartalmon át egészen a fizettet reklámokig bármit lefed.

Mivel nagyon szeretek ezekről beszélni is, a tippjeimet meg szoktam osztani online olyanoknak, mint én voltam anno, amikor a vendéglátásban dolgoztam, mint döntéshozó még az előző életemben – mosoly. Akkor nem volt kivel megbeszélni ezeket, nem volt kinek feltenni a kérdéseimet, nekem is jól jött volna a marketing segítség. Én most ezt rést próbálom lefedni azoknak, akik hasonló cipőben vannak.

Említetted a vendéglátásban dolgoztál, hogyan lett ebből marketing?


Az elmúlt 12 évben én külföldön építettem fel a karrieremet a vendéglátáson és a szállodaiparon belül. Mindennapi teendőim mellett az akkori munkahelyeimen szerepet játszott a tartalom kreálás, azaz a fotózás is. Az egész a hobbimnak köszönhető, a fotózás miatt kezdődött. Már 13 éves koromban volt nálam fényképezőgép, a fotózás amióta az eszem tudom az életem része.

Szóval az egyik előző munkahelyemen, az InterContinental Hotel Wellingtonban addig ügyködtem, míg én lettem a Sales és Marketing részleg hivatalos fotósa. Idővel ahogy léptem felfelé a karrieremben és döntéshozó lettem, mindent úgy alakítottam, hogy én magam csinálhattam tartalmat azoknak a helyeknek, ahol akkor dolgoztam. Ez addig fejlődött míg a legutolsó munkahelyemen még Új-Zélandon, ahol egy egész golf resortot vezettem, a teljes marketingért is én lettem a felelős majd három éven át. Izgalmas volt, mert három különböző terület kommunikációját kellett egyszerre vinnem, a szálláshelyekét, az étteremét és magaét a golf részlegét is. Ennek ellátása főleg vizuális tartalommarketingben merült ki.

Ahogy egyre jobban beleástam magam ebbe a marketingvilágba, ráadásul még a számok is visszaigazolták jó az irány, teljesen rá is zizzentem a vizuális marketingre a vendéglátáson belül.

Most, hogy Magyarországra költöztem, azon dolgozom, hogy ebben álljam meg a helyem.


Miért fontos számodra maga a vizuális tartalom?


Valószínűleg a szakmai múltamnak köszönhető, de számomra a vendég pozitív élménye az, ami a legfontosabb és a vizuális tartalom csak ebbe kapcsolódik bele!

Sokan, ha a vendég élményéről esik szó, csak arra gondolnak, amikor a vendég már fizikailag is a helyszínen van, mondjuk az étteremben vacsorázik vagy már épp bejelentkezik a szállás recepcióján. Ez a felfogás távolabb sem lehetne az igazságtól, ugyanis a pozitív vendégélmény maga, és annak kialakítása is az egy folyamat, ami rendkívül összetett.

Ezen folyamat kialakítása pedig sok apró dologból gyúródik össze, ami már online elkezdődik, még az előtt, hogy a kedves vendég felemelte volna a telefont, hogy asztalt vagy szállást foglaljon.  

Van egy mondás, amely számomra megerősíti azt, hogy a vizuál miért is fontos. Így hangzik:

’’Minden vendég a szemével eszik először.’’

Azaz, minden látó ember az alapján ítél, amit meglát. Ezt tetézi még az is, hogy az emberek nagytöbbsége a legjobban vizuális ingereken keresztül tud tanulni. Ezért nem mindegy, mit látnak rólunk vagy vállalkozásunkról online.

Egy ismeretlen termék esetében az első behatás a legtöbb esetben vizuálisan történik legyen az egy Instagram poszton keresztül, legyen az a weboldalon keresztül vagy simán egy célzott reklámon keresztül. Ergo, a vizuális tartalom az a fent említett vendég élmény folyamatának a legelső lépcsőfoka. Ha ez nincs helyén a vendéget már a folyamat legelején elveszíthetjük. Ezért tartom rendkívül fontosnak.

Azzal, hogy a vizuális tartalommal való kommunikációt optimalizáljuk online, már a vendégélmény folyamat kialakítása legelején növelni tudjuk az adott internetes felület látogatóinak az élményét. Ezzel segíthetünk egy vállalkozásoknak elérni a legfontosabb célját, ami az esetek túlnyomó részében ez még több vendég generálását jelenti.

Ezzel összefüggésben mondanál nekem három olyan dolgot, ami véleményed szerint a legfontosabb lehet? Amire oda kéne figyelnünk?


2019-ben, a legfontosabb visszatérő minták között van számomra az, hogy felejtsük el a tökéletes tartalomra való törekvést, legyen személyisége a csatornánknak, továbbá az is, hogy legyen egy egyszerű stratégiánk. Ezeket kifejtem.

  • Nincs tökéletes: Sokan azért nem cselekednek, mert várnak a tökéletes tartalom megalkotására. A tökéletes, mint olyan alapból nem létezik, ugyanis ez csak egy teljesen szubjektív személyes vélemény.
    Alkotni kell valamit, megosztani és engedni, hogy a követőink, azaz a piac döntse el, mi az, ami nekik tetszik. Ne szabad ráaggasztani az általunk kreált tartalomra saját szubjektív negatív véleményünket. Látni fogjuk, ha valami nem működik, aztán szimplán váltani fogunk. De legalább már tudni fogjuk mi az, ami nem megy.
     
  • Személyiséget adni a csatornánknak: Vegyük pl. az instát és azon belül is egy étterem profilját. Annyi galéria van, ahol semmi mást nem lát az ember, csak ételfotókat és egy két üres helyszínt vagy tárgyat. Szerintem minden üzletvezetőnek el kéne döntenie, hogyan fog kommunikálni – ide kapcsolódik majd a harmadik pont is – és valamilyen úton-módon sokkal többet kellene magunkból megosztani a közösségi médiában. Természetesen van olyan, hogy nem akarunk kamera elé állni, erre is van opció. Kollégák bemutatása, vagy felhasználók által készített tartalom megosztása (UGC).
     
  • Egyszerű stratégia: ne ijedjünk meg a stratégia kifejezéstől. Én nem egy 32 oldalas komplex dokumentumról beszélek, hanem egy olyanról, amit egy A4-es papírra kézzel meg lehet írni maximum egy óra alatt. Egy tervről arra mondjuk, hogy mit, mikor, hogyan és mely felületen fogunk kommunikálni online. Válasszuk ki, hogy Insta, Facebook vagy Youtube stb. lesz az, ami nekünk a legjobban megy. Csak induljunk el egy irányba. Ehhez viszont kell egy cél is, ami a stratégia része lesz.

    Ha megvan a cél a stratégia lesz az oda vezető út, ami természetesen alakulni, változni fog. Mint amikor az éjszaka közepén egy autóval haladunk az országúton, tudjuk hova tartunk, hogy mi is a cél, de egyelőre csak annyit látunk, amennyit a fényszóró bevilágít.

    Azaz, ha meghatároztuk az eszközt és a kommunikációnak a milyenségét akkor el tudunk indulni abban az irányban és onnan majd sok gyakorlással tudunk tovább fejlődni. Itt vissza is kanyarodtunk az első ponthoz.

Mind a három fontos téma és ezekről is fogok beszélni a hétfői előadáson. Azt tapasztalom sok esetben mindenféle tervezés nélkül ugranak bele az emberek a közösségi médiába és a tartalomgyártásba. Ez pedig nem szabadna mint, ahogy házat sem építünk tervek nélkül, mert a fejünkre hullhat az egész.

Mi az, amin jelenleg gőzerővel dolgozol?


Nagyjából azon, hogy a fenti pontokat eljuttassam olyanoknak, akik össze vannak zavarodva. Én nagy hangsúlyt fektetek a dolgok egyszerűsítésére nem csak szakmai-, hanem a magánéletemben is. Ez manapság fontos, mert a mai marketing klímában sokan érezzük azt, hogy túl van bonyolítva minden, össze vagyunk zavarodva és nem tudjuk merre induljunk. Épp ezért én szeretem megfordítani a dolgot és feltenni azt a kérdést, hogyan tudnám egyszerűsíteni a dolgaimat, hogy már az alapok rendben legyenek. Ezen dolgozunk a BeMyGuest projekttel is, hogy mindenki fel tudjon építeni egy szilárd alapot ahhoz, hogy a marketingjüket a következő szintre tudják léptetni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés