2014. december 5., péntek

A reggeli dicsérete - 8 tipp reggelihez

+Kádár Tímea írása.

Az angol Bed and Breakfast-nak (B&B) nincs igazán magyar megfelelője, talán a reggelizőpanzió áll hozzá a legközelebb, de az sem az igazi. Lényeg, hogy olyan kis, egyedi szállásról van szó, ahol egy ágyat (vagyis szobát) és reggelit kapunk (magyarul milyen viccesen hanzana az Ágy és reggeli). De a lényeg most nem is az elnevezésen van, hanem a reggelin.

A vendégek szeretik, ha a szálláson kapnak egy reggelit, ez a kényelem érzésével tölti el őket. Még jobban szeretik, ha ez igazi parasztreggeli, amilyet otthon nem ehetnek: friss tojásból, házi készítésű kenyérrel, lekvárral, parasztkolbásszal. És sok olyan vérbeli fogadóst ismerek, aki ilyet ad. De nézzük, hogyan lakjon jól a vendég, és maradjon pénz a szállásadó zsebében is a szállásdíjból, valamint ne fájjon a szívünk a maradék miatt.
  1. Érdemes megkérdezni a vendégeket előre, hogy mondjuk 3 variációból mit szeretnek, és csak azt felkínálni. Így elkerüljük, hogy mindenbe beletúrjanak, és sok legyen a maradék.
  2. Ha van több vendég, csinálhatunk svédasztalt is, ha variáljuk olyan ételekkel, amiket másnap is fel lehet tenni.
  3. Vigyük bele a helyi ízket, jellegzetességeket, és ha erre van lehetőség, utána biztos venni fognak a sajtból, mézből, lekvárból, tojásból. Saját készlet mellett a helyi gazdákkal is össze lehet fogni.
  4. Készüljünk kakaóval, kaláccsal a gyerekeknek, ezt szeretik, könnyen megeszik, nem kell félni a maradéktól.
  5. Ha frissen sütünk hozzá kenyeret reggelre (akár gében is), olyan illat járja be a házat, amiről hónapokig lelkendezni fognak a vendégek az ismerőseiknek.
  6. Miért ne lehetne luxus-szállodai szolgáltatás egy kis vendégházban? Felajánlhajtuk, hogy égyba visszük a reggelit, vagy egy romantikus csomagnak ez része is lehet.
  7. Ha nem adhatunk hivatalosan reggelit, akkor kínáljuk fel, amit az osztrákok “zsemle-szolgáltatásnak hívnak”. Azaz reggel kosárkában friss zsemle, vaj, tojás várja őket.
  8. FONTOS: Ne csak annyi legyen a reklámjainkban, hogy “Az ár tartalmazza a reggelit.” Kinek csorog ettől a nyála? Írjuk le pontosan mi van benne, adjunk neki nevet (pl bőséges Gombaporta parasztreggeli, kényeztető wellness-reggeli), legyenek róla fényképek. Erre még az is beindul, aki rendszerint csak müzlit eszik reggelire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés