2014. szeptember 23., kedd

Hogyan használjuk a Facebookot a foglaltság növelésére - I. rész

+Kádár Tímea írása.
Bizonyára egyetértesz azzal, hogy a Facebook nagyszerű módja annak, hogy nemcsak a barátokkal, de a volt és leendő vendégekkel is tartsuk a kapcsolatot. Itt van 10 könnyű és gyors módszer, hogyan használd a Facebookot okosan és akár egyetlen fillér elköltése nélkül, hogy vendégházad, szállásod vendégeinek számát növelni tudd.

Tipp#1: Az alapok

A vendégházadnak egy céges Facebook oldalra lesz szüksége. Ezt csak egy magánprofil megléte után lehet nyitni, de fontos, hogy külön kezeld a magánjellegű posztokat a cégesektől. A cél természetesen az, hogy megtöltsd a szobáidat a fogadód ismertségének növelésével. Azonban a posztjaidnak főleg szórakoztatni, inspirálni és informálni kell a rajongókat és nem kimondottan a szállásodat reklámozni.

Így csináld:

Tipp#2: Egy kép - egy történet

A Facebook falukon az emberek a fotókat veszik észre a leggyorsabban és leghamarabb, így ha sikerül eléggé vonzó/cuki/vicces/romantikus/ínycsiklandó fotókat posztolnod, akkor ezeket nagyobb valószínűséggel osztják meg a követők, ezt az ő ismerőseik is látják, akik így követőiddé válhatnak. Posztold ki a reggelire sütött kenyeredet, a vendégházad teraszáról nyíló csodás kilátást, vagy a virágokról, zöldségekről, kis búvóhelyekről készült képeket a kertedben. Néha tehetsz ki régi, érdekes fényképeket a szállásodról vagy a környékről, abból az időből, amikor megnyitottatok, vagy előtte-utána fotókat a szobákról. A képekhez nem kell sok szöveg, csak egy-két jó gondolat, odaillő idézet. A fő cél, hogy minél többen megosszák.

Tipp#3: Újdonságok

Természetesen megosztod az olvasóiddal, ha új szobát nyitsz, vagy felújítasz egy régit, ha új szolgáltatást vezetsz be, vagy új fogással bővül a reggelid, esetleg a vendégházi macskának kiscicái születtek - így úgy érzik, hogy a fogadód közösségének részei. Ha blogot vezetsz (amit szintén ajánlok, erről is lesz majd később szó), akkor erről is hírt adhatsz a követőidnek egy figyelemfelkeltő mondattal, vagy néha akár régi blogbejegyzést is előhozhatsz, ha újra aktuális. Oszd meg a rajongókkal a híreket az aktuális eseményekről, fesztiválokról, programokról, így nagyobb az esély, hogy ismét el akarnak hozzád látogatni, vagy felhívják erre ismerőseik figyelmét.

Tipp#4: Visszajelzés a vendégeidtől

Ennek jelentőségét nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy ezeket mindenképpen gyűjtsd. A legértékesebb eszmei tulajdonod és reklámeszközöd a remélhetőleg óriási mennyiségű pozitív visszajelzés a vendégektől, amiket vagy konkrétan neked küldtek, adtak, vagy szálláskeresőkön keresztül jut el hozzád. Használd ezeket bátran a Facebookon, hogy megmutasd, mit csinálsz jól. Próbálj olyanokat választani, akik nem pusztán annyit írtak, hogy “jól éreztük magunkat”, hanem olyanokat, akik a szállás különböző előnyeit írták le részletesen, például “a legjobb házilag készített lekvárt itt ettem.” Válogasd a véleményeket úgy, hogy mindegyik valamelyik másik jellemződet mutassa be az olvasóknak. A vendégek fényképét is kiposztolhatod, ha van rá engedélyed, ahol látszik, hogy milyen jól érezték magukat nálad.

Tipp#5: Fordítsd a negatív visszajelzést is pozitívba, ha lehetséges

Az utazóközönség nagy elvárásai ellenére a szállásadók is emberek, akik néha hibáznak. És néhány vendég azért utazik, hogy ezeket a hibákat észrevegye és megírja. Nem érdemes vitatkozni a panasztevőkkel a Facebook oldalon vagy részletesen túlmagyarázni az okokat, ez csak még nagyobb figyelmet irányít a témára és nagyon el tud harapózni egy ilyen vita. Egy kis humorral egy ilyen szituációból is ki lehet hozni valami pozitívat. Ha valaki például arról panaszkodott, hogy késő este is ugatott a kutya, tegyünk ki egy fényképet a kutyánkkal azzal a feliratal, hogy “Komolyan elbeszélgettünk Bucival, aki kutyabecsületszavát adta rá, hogy este 10 után nem ad aki hallható hangokat.”. Vagy ha valaki egy kiégett villanykörtét említ, posztoljunk egy fotót 3 éves unokahúgunkkal, ahogy kicseréljük a villanykörtét a következő szöveggel: “A karbantartási osztály alaposan kivizsgálta az ügyet és azonnali hatállyal eltávolította a kérdéses villanykörtét.” Érted, hogy mire gondolok? Természetesen vannak olyan panaszok, amiket ki kell vizsgálni, és elnézést kérni, és olyan kötekedők is, akiket örökre ki lehet tiltani a Facebookodról és a vendégházadból is.

Hamarosan jön még 5 Facebook tipp, hogy tele legyen a foglaltsági naptárad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Értékelés