Oldalak

2017. január 16., hétfő

Honlap ellenőrzése: tört linkek

A tört linkek sem a felhasználóknak, sem a Google algoritmusának nem tetsző jelenség. Néha érdemes végignézni honlapunk linkjeit, mindegyik működik e. Főleg nagyobb oldalaknál nehéz végigpásztázni az összes aloldalt, de van megoldás.

Most végeztem el a blogon a tört link ellenőrzést, már mindenki kedvére kattinthat, lesz eredménye! 9 év alatt 49 db link mutatott már olyan oldalra, ami megszűnt, vagy elköltözött. Ezeket végignéztem és vagy átírtam a szöveget, vagy helyettesítő oldalt kerestem. Olyan is volt, hogy régi eszköz helyett újat kellett szerezni.

Ellenőrző eszköz

Kisebb honlap esetén nem jelent gondot, de több száz vagy ezer aloldalnál már külső eszközt érdemes igénybe venni a feladathoz. Én a Broken Link Checker eszközt választottam, ami már a nevével is eredménnyel kecsegtet.

Rendkívül egyszerű a használata. Beírjuk a honlapunk nevét és az eszköz végigpásztázza annak aloldalait. Ezek után linkekre kattintva végig kell néznünk a hibás linkek oldalait, és javítani a hibát.

Régi tartalmak átnézése

Érdekes felidézni a régi bejegyzéseket, néhányat bizony ki is töröl az ember, mert annyira elavult, hogy nem érdemes vele szennyezni az internet amúgy is terhelt felületét. Vannak, amikbe pár sort beleírva ismét értelmet nyer a bejegyzés. A tört linkek ellenőrzésének ilyen hasznos mellékhatása is van.

Pozitív mellékhatások

  • Felhasználóbarát honlap: nem lesznek olyan linkek, amik hibát adnak a felhasználónak
  • Google örül: a keresőmotor ugyancsak örülni fog, hogy nincsenek tört linkek, jobban fogja hozni az oldalt a listákon
  • Több látogató: a keresőben a cikkek apróbb módosításai hatására jobb helyen jövünk ki a találati listákon, tehát több látogatónk lesz

Érdemes elvégezni a tesztet és javítani a hibákat. Pozitív és negatív tapasztalatokat, vagy más ellenőrző eszközöket örömmel várok megjegyzésként!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése