2012. július 25., szerda

Twitter eszközök - Induljunk fordítva!

Bejegyzés szerzője: Rákóczi Piroska 

Mielőtt bárki félreértené a címet: nem keresztrejtvény mondás áll itt. (Induljunk fordítva azaz: knujludni) Nem, ez nem keresztrejtvény, ez igazi felszólítás. Az előző bejegyzésben arról hoztam példákat, hogy hogyan használhatjuk szállóvendégeink Twitteres befolyásoló képességét saját szálláshelyünk népszerűsítésére. Ezért mutattam be azt, hogy hogyan lehet a Tweet Grader alkalmazással és egy jó tervvel elérni, hogy rólunk igazán megbízható emberek igazán sokat és jót írjanak.

Ami most következik, az egy kicsit más. A bemutatandó Tweetlevel eszköz ugyanis arra is alkalmas, hogy megtudjuk, hogy egy-egy témában, kiket tartanak a világ Twitterezői a legmegbízhatóbb információs forrásnak. Ez a téma, a mi esetünkben lehet a hotel is vagy az utazás is. Azt pedig, hogy ezen az alkalmazáson fordítva érdemes elindulni azért mondom, mert itt nem az a tervünk lényege, hogy a nálunk megszálló emberek közül válasszuk ki a legbefolyásosabbakat, hanem az, hogy a legbefolyásosabb embereket tegyük nálunk megszálló vendégekké. A Tweetlevel segítségével könnyen kiválaszthatjuk őket. Hogyan?

Először menjünk föl a következő oldalra: TweetLevel, majd keressük meg a „searsh for topic” mezőt és írjuk be, hogy hotel. A „search for topic” mezőtől jobbra találunk egy 4 pontból álló legördíthető kismenüt. Ebből válasszuk most a „Trust” szót, majd nyomjunk egy „entert”.  Ekkor az alkalmazás türelemre int, megkér hogy várjunk egy fél percet. Érdemes várni.
30 másodperc után egy több grafikából és egy táblázatból álló felülethez jutunk. A táblázatban szerepelnek olyan Twitterezők, akikben a többiek megbíznak, és akik az elmúlt 30 napban rengeteget foglalkoznak szállodákkal. Nos, őket érdemes bejelölni a Twitter felületünkön, hogy követni fogjuk őket. Ha egy ideig megfigyeljük az írásban meglevő szokásaikat, egyet, kettőt vagy ahányat költségvetésünk elbír, akár meg is ajándékozhatunk egy nálunk töltendő hétvégével. Hogy utána mi történjen, tessék megkérdezni egy PR szakértőtől. Tetszeni fog neki a feladvány – még akkor is, ha nem egy keresztrejtvény része.

2012. július 24., kedd

Google szolgáltatása hoteleknek

Fontos! A Térkép megváltozott, ez a szolgáltatás is megváltozott, természetesen javult. Egy kutatást is végeztünk a Google Térkép témájában, amiről cikkeket itt kezdhet el olvasni.


A Google (újra) betör a szállodások életébe. Gyakorlatilag egy teljes értékű foglalási rendszert kínál a megszokott Google Maps rendszerhez hasonló felületen.
Szolgáltatásával a Google Hotel Finder Experiment eszközzel a felhasználó bejelölheti, melyik városban, és azon belül hol szeretne szállást foglalni, megtekintheti, és alapos vizsgálódás után lefoglalhatja azt.

Milyen funkciókat kínál a felület?

  • Kiválaszthatjuk a várost, azon belül pontosan kijelölhetjük a területet, ahol lakni szeretnénk
  • Kiválaszthatjuk utazásunk dátumát
  • Szűkíthetjük az árat
  • Hotel típust választhatunk
  • Felhasználói értékeléseket (!) böngészhetünk

Egy hotelre kattintva megjelenek a vélemények, a honlap címe, szolgáltatásai, fotói. A szállást hozzáadhatjuk listánkhoz, hogy később a szűkített listából választhassunk.

Hogyan lehet a térképre kerülni?

Vállalkozásunkat a Google Places webhelyen adhatjuk a rendszerhez, és onnan is kezelhetjük. Az árakat különböző partner foglalási rendszerekből veszi a Google, mint például a Booking.com. Ennek hiányában a foglalásra kattintva a szálláshely honlapjára irányítja a látogatót. Ez utóbbi esetben a rendszer egy teljesen ingyenes foglalásokat biztosító eszköz! Vártunk már ilyet ugye?

A hotelek értékelés alapját a Google+ rendszer adja. (Ugye van már G+ céges oldala?!) Az értékelésekre érdemes egyre jobban odafigyelni, mert ebben van a keresőoptimalizálás jövője!

Ön megjelenik a Google Hotel Finder oldalain?

(A Google szolgáltatások beállításait el tudom végezni Önnek)

2012. július 18., szerda

Twitter eszközök használata

Bejegyzés szerzője: Rákóczi Piroska 

Megfigyeltem, hogy sok tévés híradásban a történetet összefoglaló mondatot háromszor is elmondják. Bevallom, ez engem nagyon zavar, mert úgy érzem, hogy a média szakemberek hülyének néznek engem. Ezért megkímélem Olvasóimat attól, hogy az előző posztban leírt tervet ismertessem. Inkább egy mondatban elmondom, hogy mi lesz ebben a szövegben. 

Bemutatom, hogy hogyan lehet használni a Tweet Gradert három konkrét célra. Ezek a következők: 
  • szállóvendégeink közül kiválaszthatjuk a Twitteren legbefolyásosabbat, 
  • megkereshetjük egy-egy küldő terület legbefolyásosabb utazással foglalkozó Tweeterezőit,
  • megtudhatjuk, hogy ők említenek-e bennünket a Twitteren. 
Haladjunk sorban!

A TweetGrader oldalon van egy nagy téglalap, mely beviteli mező. Ide kell beírni annak az embernek a Twitter fiókcímét, akiről meg szeretnénk tudni, hogy mennyire befolyásos. Az érték, amit kapunk 0-tól 100-ig terjedhet. Minél közelebb áll az érték a 100-hoz, annál befolyásosabb a vendégünk.


A második célunk, amelyet el tudunk érni a Tweet Graderen, az az, hogy megismerhetjük egy-egy küldő város legaktívabb Twitterezőit. Ehhez el kell vinni a kurzort a következő menüpontra: „Twitter Elite” és itt a lehulló almenüpontok közül „Top Users” almenüpontot kell választani. Ekkor egy olyan oldalt kapunk, amelyen van egy kiemelt szöveg. Ez az, hogy twitter elite in a specific location . Ha erre kattintunk, oda jutunk, ahol beírhatjuk annak a városnak a nevét, ahonnan a legtöbb kliensünket reméljük, pl. Berlint. Ekkor megkapjuk az 50 legbefolyásosabb Twitter fiók nevét, s már kezdhetjük is a mi emberünk (internetes újságunk???) kiválasztását.

Végül azt az eszközt mutatom be, amelynek segítségével ellenőrizhetjük, hogy „nagy befolyásoló tervünk” megvalósítása eredményes volt-e. Ehhez a Tweet Grader „Tools” menüpontjában, a „Who Tweets You” almenüpontot kell választanunk, majd az ekkor megjelenő beviteli mezőbe (téglalapba) beírni saját Twitter fiókunk nevét. Ha ügyesek voltunk, itt rengeteg adatot kapunk.


Tisztában vagyok azzal, hogy ez így, elsőre túl sok a megérteni való. Azt is belátom, hogy maradtak Önben az írás után megválaszolatlan kérdések. Kérem szépen, ne fojtsa el őket! Tegye föl itt kommentként. Ha egy-egy kérdés akár háromszor is előfordul, mindenkinek külön is válaszolok és egyáltalán nem fogom úgy érezni, hogy hülyének néztek engem.
 

2012. július 12., csütörtök

Diamant Hotel, Szigetköz**** - Látogatóbarátság honlapelemzés

Képre kattintva nagyban vizsgálódhat...
Ezúttal nagyon kritikus leszek, mégpedig a Diamant Hotel nyitóoldalának két kulcsfontosságú elemét fogom ízekre szedni. Persze csupán jóindulatból, és azért, hogy mindenki tanulhasson belőle. Az egyik elem a menü, ami a navigációért felel, a másik a nyitólap középső része, ami nagyban meghatározza meddig maradnak a honlapon a látogatók. Ez a két kulcsfontosságú rész itt nagyon elmarad az elvárásoktól.

1. Menü

Egy szállodai honlap egyik alapvető használhatósági kritériuma a jó navigáció. A Diamant Hotel menüje egy függőleges menüből áll, ahol 21 db menü van. Ez a szám túl sok ahhoz, hogy átlátható legyen (8-9 fölé nem mennék), így nehezíti a tájékozódást a honlapon.
Két megoldás is létezik a problémára: 
Az egyik, hogy szétszedjük a menüt. Készítünk egy vízszintes, és egy függőleges menüsort. Vízszintesen mindig olyan menük szoktak lenni, mint az árak, kapcsolat, foglalás. Ezt már megszokták az internetezők. A másik függőlegesen lehetnek a szolgáltatások: konferencia, wellness, stb. Ebben az esetben van egy logikai elkülönülés, ami nagyban segíti a tájékozódást, valamint fizikailag is elkülönülnek az általános információk, a hotel felszereltségére vonatkozó elemektől.
A másik, hogy lenyíló menüket alkalmazunk. Itt is csoportokra osztjuk a menüket, mint például a Wellness, szolgáltatások, szobák. Ezeknek a menüknek lennének almenüi. Például a szolgáltatásokba kerülhet a fodrászat, sport, szabadidő, esküvő. Amikor a főmenübe lép az érdeklődő, láthatóvá válnak a további lehetőségek.

2. Nyitólap

A legrosszabb, ahogy egy honlap indulhat, az az "Üdvözöljük Önt szállodánk honlapján" felkiáltás. Egy nyitólap arra való ugyanis, hogy felkeltse az érdeklődést, és megmutassa a honlap főbb csapásvonalait amin keresztül megismerkedhet az érdeklődő a szálláshellyel, majd vendéggé alakul. A Diamant Hotel nyitólapja nem tesz eleget ennek a feladatnak.
A képgaléria ugyan egy jó irány, hiszen az egyik amit megnéznek egy hotel honlapján az a galéria, de a maradék részt tagolatlan szöveg alkotja, amit senki sem fog elolvasni.
Mi a megoldás?
  • Főbb irányvonalak felé kell terelni a látogatót: erre én dobozokat használok
  • Tagolni kell a szöveget (fő és alcímek, kiemelések)
  • Belső linkeket kell használni a szövegekben, hogy onnan továbbnavigálhasson az érdeklődő

Összefoglalva

Látható, hogy mennyire számít a navigáció és a látogatók irányítása a honlapon. Ezek nélkül nem érzi magát kellemesen vendégünk, kevésbé tud az információra koncentrálni, és hiába vannak honlapunknak értékes részei, azok rejtve maradnak.

2012. július 11., szerda

Kérje el vendége Twitter címét!

Bejegyzés szerzője: Rákóczi Piroska
 
Hideg hívást kezdeményeztem. Egy budapesti hotelt hívtam föl azzal a szándékkal, hogy fölajánljam nekik szolgálataimat Twitter ügyében. Rövid, elutasító és nagyon korrekt választ kaptam. Épp most tervezték, hogy megszűntetik a Twitter fiókjukat. Elbúcsúztam, lettem a kagylót. Sajnálom, hogy akkor nem mondtam el, hogy a Twitterrel sokkal többet lehet elérni mint szállóvendégeink tájékoztatása.
Csak egy jó terv kell hozzá, melynek ismertetését én is kíméletesen rövidre fogom.

Íme a terv. 

Minden vendégtől el kell kérni a Twitter fiókjának címét, és minden egyes vendégnek meg kell nézni a különböző internetes befolyásolási mutatóit, majd a legkiválóbb közösségi médiásokat kitüntetett figyelemmel kell kísérni.
Ezek után minden komoly hírünket meg kell osztani velük, és nyomon kell követni, hogy ők e híreket hogyan adják tovább. Így azt is elérhetjük, hogy befolyásos Twitterezők másoknak ajánlják hotelünket. És e mások vendégeink lesznek.

Aki e terv megvalósításában kezdő, annak két oldalt ajánlok a figyelmébe. Az egyik a Twitter Grader, a másik a Tweetlevel. Ezeken az oldalakon viszonylag könnyű tájékozódni, de azok számára, akiknek drága az idejük a tanulásra, a következő bejegyzésben bemutatjuk a két oldal használatának fogásait.

Azonban azt, hogy ezzel a bejegyzéssel újból szólhattam-e az engem elutasító szállodásnak, csak remélni tudom.
Mi a véleményük, Önök szerint visszahívjam az urat?

2012. július 4., szerda

Bedőlő linajánló cégek - sose egyoldalúan

A második cég hív a héten, hogy az eddigi keresőoptimalizáló cége felbontotta vele a szerződését, mert nem tudják a megbeszélt pozícióban tartani az oldalt a Google találati listáján. Mi ennek az oka? Kettő is van:

1. Google algoritmus változás
A Google Pinguin nevű algoritmus frissítés felülvizsgálta a honlapok linkelési gyakorlatát. A találati listák alakulásánál ugyanis számít, hogy hány, és milyen minőségű link mutat honlapunkra. Az utóbbi időben ez a linkajánlás úgy elfajult, mert az optimalizáló cégek külön ilyen célra hoztak létre honlapokat, emellett más fekete-kalapos SEO megoldásokat is alkalmaztak, mint büntetett oldalakra való regisztráció, vagy túl sok link ajánlása egyszerre, illetve nem témába vágó honlapokon való megjelenés. Most jött el a lefülelés ideje, ugyanis a Google hátrébb sorolta ezeket a technikákat alkalmazó oldalakat.

2. Minőségi tartalom hiánya
A linkajánlás önmagában nem probléma, sőt szükséges technika, de mellette a honlap tartalma is számít. Már évek óta mondom (és teszem), hogy a minőségi tartalom, a látogatóbarátság a kulcs. Akik hátrébb sorolódtak, azért is értékelődtek le, mert a jó linkmarketing mellett nem volt jó oldalszerkezetük, és minőségi, egyedi tartalmuk. Eljött hát a tartalomkészítők korszaka, valamint a keresőmarketing tanácsadóké (mint én is), akik jó oldalszerkezetet, és optimalizált tartalmat tudnak kialakítani.

Mi a megoldás?
Először is körültekintően kell linkajánlásokat végezni. Kerülni kell a gyenge minőségű oldalakat, és a témához közel álló oldalakat kell előnyben részesíteni. Nem szabad gyorsan túlesni a linkszám növelésén, és akár cikkeket is meg lehet jeleníteni partner oldalakon.
Másodszor pedig felül kell vizsgálni a honlapunk tartalmát és szerkezetét. Jó honlapszerkezet segítségével hosszútávra biztosíthatjuk pozíciónkat, friss tartalmakkal folyamatosan optimalizálhatjuk oldalunkat.
Nem szabad megfeletkezni a látogatóbarátságról sem! Eddig (megelőzve koromat) a tartalom fontosságára hívtam fel ügyfeleim figyelmét, most viszont egy tippet adok a jövőre: a látogatókat egyre jobban ismeri a Google. Ha őket megnyerjük magunknak, akkor a pozíciónk is egyre biztosabb lábakon fog állni.

Az Ön oldalát hátrébb sorolta a Google? Érezte a változást? Esetleg mostanában került a találati listák élére? Írja meg commentben!

2012. július 3., kedd

És még Bambi is…

Bejegyzés szerzője: Rákóczi Piroska

 
A közösségi médiáról szeretnék elmondani valami nagyon egyszerűt. Ehhez veszem igénybe a szocializmus idejében született, egyik közismert sláger szövegét. De mi ez a nagyon egyszerű tulajdonság, amit egy dalocska idézésével szeretnék elfelejthetetlenné tenni?

A közösségi média lényege, hogy közösségi és hogy média. Nagy újdonság, nem?
Tudom, hogy ezzel nem mondtam sokat. Viszont, ha most ide idézem az egykori slágert, mely azt mondja el egy kislány szemszögéből, hogy miért szeret strandra járni, arra is választ kapunk, hogy az emberek nagytöbbsége miért facebookozik, twitterezik és használ bármilyen hasonló oldalt. Hogy is szól a dal?
„Jaj úgy élvezem én a strandot,/ mert ott annyira szép és jó./ Annyi vicceset látok, hallok/ és még Bambi is kapható.”

Szeretném kiemelni: „Annyi vicceset látok, hallok…”. Igen, sokan azért facebookoznak, mert szórakozásra vágynak. Látnak és hallanak vicceset, meglepőt, fölemelőt és lesújtót, szépet és csúfat. Ezt pedig egy céges, szállodás oldalon a szállodától várják. Jó, jó, de hogyan kell ezeket a tartalmakat „előállítani”?

A következő hetekben erről olvashatnak majd tőlem. Talán nem árt, ha ideírom, hogy ki is vagyok én. Újságíró vagyok és szakmabeli is. Idegenforgalmi üzemgazdászként végezetem a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán. A diploma megszerzését követően főleg írásból éltem, de érdeklődésem a marketing iránt mindig megmaradt. Sokat olvastam a témában, és két civil szervezetnek is voltam marketingese.

Ha az eddigiekkel sikerült meggyőznöm hozzáértésemről, kövesse írásaimat figyelemmel, és tartsa hidegen a Bambit! Sokan fognak venni belőle.

Értékelés