2010. november 21., vasárnap

Hotel keresőoptimalizálás tévhitek II. rész

Az első keresőoptimalizálás tévhitek bejegyzést folytatva újabb félreértéseket és fogalmakat tisztázok.

5. Az új domainnevek nem kerülnek azonnal jó pozíciókba - Igaz
A keresőoptimalizált honlapokat sem sorolja azonnal előkelő helyre a kereső. Ez főleg népszerű kulcsszavakra igaz. Először el kell nyernie a kereső bizalmát, így nem hozza ki a megérdemelt helyén, hanem egy amolyan tesztidőszak, vagy próbaidő alá kerül a honlap, ami alatt ha megállja a helyét, akkor előrébb sorolódik. Ennek időszaknak a hossza sok mindentől függ: kulcsszó népszerűségétől, az oldal minőségétől, stb. Ezt a jelenséget sandbox effektusnak is hívják. Ugyan vitatott létezése, de az én személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy létezik.

6. Az oldal magas PageRank értéke jó helyezést biztosít - Hamis
A PageRank önmagában csak az oldal rangját mutatja, azt nem, hogy milyen kulcsszavakra értékeli előkelő helyezéssel a honlapot. A PageRank egy algoritmus eredménye, ami megmutatja, hány és milyen minőségű kimenő és bejövő link mutat az oldalra, azaz mások szemében mennyire kedvelt a hotel honlapja. Egy viszont biztos: egy jó PageRank-al rendelkező honlapot könnyebb keresőoptimalizálni, azaz megfelelő tartalmakat hozzáadva, és megfelelő keresőoptimalizált oldalszerkezetet használva könnyebben lehet bizonyos kulcsszavakra előre hozni.

7. A kulcsszavak gyakori használatával minden elérhető - Hamis
A kulcsszavak fontos szerepet töltenek be egy honlapon, hiszen a keresők elsősorban a szavak (tartalom) alapján vizsgálják az adott aloldalt. Ám egyrészt ez nem minden, másrészt a kulcsszósűrűségre is figyelni kell keresőoptimalizálás során. A kulcsszósűrűségnek 2-10% között kell mozognia, valamint tilos a háttérrel egy színű, valamint egymás után beírt kulcsszavakat használni. Ez utóbbiak biztosan büntetést vonnak maguk után.

8. Ha egyszer elkészítettük a keresőoptimalizált tartalmat keresőbarát szerkezettel, hátradőlhetünk - Hamis
Sok szállodás dől hátra a keresőbarát honlap elkészülte után abban a hitben, hogy a munkának vége, és már csak a foglalásokra kell várni. Rossz döntés, ugyanis a szállodai honlap keresőoptimalizálással elért jó pozíció folyamatos munkát igényel. Eleinte több, majd eredményes munka után egyre kevesebb feladat hárul az üzemeltetőre. Folyamatos linkajánlások, a tartalom frissítése, és a meglévő anyagok csiszolása állandó feladat.

2010. november 10., szerda

Hotel keresőoptimalizálás tévhitek I. rész

Laikus szállodás honlaptulajdonosok, akik még csak kóstolgatják az internet lehetőségeit, sokszor válnak megtévesztés áldozatává. Ennek oka vagy bizonyos cégek direkt vagy tudatlanságból eredő megbízhatatlan információi, vagy a keresőoptimalizálás összetettségéből eredő kezdők számára átláthatatlan tudásáradatból adódnak. Néhány tévhitet szeretnék most helyre tenni.

1. A Google természetes (organikus) találati listája kevés látogatót hoz. - Hamis
Általában a hirdetési portálok, vagy egyéb reklámfelületet értékesítő cégek állítják, hogy a keresőkből kevesebb látogató érkezik. A fizetés után persze sokszor derül ki, hogy az ígért több száz napi látogató elmarad, de addigra a hirdetés ki lett fizetve. Az igazság az az, hogy a legértékesebb látogatók a keresőkből érkeznek. Relevancia terén ők azok, akik leginkább foglalnak, őket érdekli leginkább a hotel terméke. Félreértés ne essék, léteznek oldalak, ahol érdemes hirdetést elhelyezni, de körültekintően kell eljárni, és monitorozni kell a hatásfokot.

2. A keresőmotor megbünteti a keresőoptimalizálási tevékenységet folytató honlapot - Hamis
Vannak olyan tevékenységek, amiket büntet a Google. De ezek olyan eszközök, amik a látogató, és a kereső megtévesztésére irányulnak. Ilyenek a láthatatlan szövegek, kulcsszavak halmozása,  duplikált tartalmak, illetve a vásárolt oldalra mutató linkek, büntetett oldalakkal való kapcsolat. Nem bünteti azonban azt, ha az oldal számukra (és így a látogató számára) optimálisan jeleníti meg a tartalmat. Mi sem jobb bizonyíték erre, hogy a Google maga is külön oldalon irányelvekkel támogatja a keresőoptimalizáló szakemberek munkáját.

3. Garanciát lehet vállalni arra, hogy egy szállodai honlap bekerül az első 10 helyre bizonyos kulcsszóra - Hamis
Soha ne dolgozzon olyan céggel, aki biztosan ki meri jelenteni, hogy bizonyos szóra kihozza az oldalt az első 5 vagy 10 pozícióba. Természetesen erre törekedni lehet, és a profi cégeknek sikerül is, de a keresőoptimalizáló cégeknek nincs ráhatásuk a keresőrobotok algoritmusaira, és nincs szerződésük sem velük. Mindezek nélkül az ígéretet nem lehet 100%-ban teljesíteni. Nem lehet tudni továbbá, hogy mit fog csinálni a konkurencia. Ha bekeményítenek, lehet, hogy az első 10 közül is kiszorul a hotel. Sokszor a honlapra sincs behatása a cégeknek, azaz ha az ügyfél bizonyos változtatásokat nem akar, vagy nem tud megtenni akkor az bizony néha a keresőoptimalizálás kárára lesz.
Ami garantálható, hogy optimális szerkezetű lesz az oldal, és az előrejutást fog eredményezni. Azt garantálni, hogy meddig fog előrejönni, és mennyi ideig tartja meg a pozíciót, nem lehet. A kitartó, és tervezett munka mindig meghozza gyümölcsét.

4. A META KEYWORDS tag kitöltésével optimalizáljuk az oldalt - Hamis
7-10 évvel ezelőtt jó eredményeket lehetett elérni a META adatok kitöltésével, és a kulcsszavak oldalon történő ismétlésével. Akkoriban még jóval kevesebb honlap létezett, és a hotel keresőoptimalizálás során ezek megadása elegendő volt a jó pozícióhoz. Ma már a KEYWORDS részt figyelembe sem veszi, illetve alig a Google, ám a többi META elemmel (title, description) együtt használva mégis hozzáad valamit az oldal értékéhez. Az elemeknek az egyes aloldalakhoz kell illeszkedniük, akkor érjük el velük célunkat.

Minimum 1.000.000 utazó fogja látni az Ön szállodáját!

Már lehet nevezni Magyarország legnagyobb szállodaversenyébe! A kisutazás.hu utazási portál legújabb innovációja „Az év legbarátságosabb szállodája 2010” verseny. A verseny szervezői célul tűzték ki, hogy meghívják szavazni az összes potenciális utazót, aki megfordul az interneten, ezért nagyszabású partnerprogramot szerveznek a verseny köré, ahol az online média és számos kKV vállalkozó hívja meg olvasóját, követőjét szavazni.

A verseny ötlete egy felmérésből indult, amelyben 8.000 utazó bevonásával megállapították, hogy a szállodai pozitív élmények közül a személyzet barátságossága a legmeghatározóbb számukra egy-egy utazás során. A szavazásban résztvevő utazók 71%-nak tehát a barátságosság a legfontosabb.

Az utazók 2010. november 15. és február 16. között adhatják majd le szavazataikat kedvenc szállodájukra, regisztrálni azonban folyamatosan lehet a versenybe! A verseny újszerűségét és nagyságát jellemzi, hogy szervezők a partnereiken keresztül anélkül invitálnak meg 1.000.000 utazót, hogy a versenyben levő szállodák is meghívják saját utazóikat (ami persze ajánlott, de fentiek figyelembevételével nem kötelező). A versenyben részt vevő szállodák komoly PR-t kapnak az utazók és a szakma felé, a verseny egyedülállű horderejű reklámértéke mellett.

Újszerű még az is, hogy a verseny szervezői (a kisutazás.hu tulajdonosa: Csobota-Kis Árpád és Molnár Ferenc marketing tanácsadó) fontosnak tartják a fiatal, gyakornokok támogatását, ezért úgynevezett junior kategóriákba díjmentesen tölthetőek fel fiatal versenyzők, amennyiben felnőtt versenyzőt is nevez a szálloda.

A versenyhez több neves személy adta a nevét, így Glaser Gyula, aki 2007 és 2010 között a Kastélyszállók Egyesületének elnöke volt a szakmai oldalról, Dr, Török Lajos Phd, egyetemi docens a juniorok oldaláról és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Szóvivője, Pr és marketing tanácsadó pedig utazói oldalról vállalta a védnöki szerepet.

A verseny kiemelt támogatói között található a Habostorta Randivonal.hu és Brands.hu szolgáltatása, a MiniCRM, az Előnykártya partnerprogram és a Key Club Hungary kártya is. Emellett számos partner támogatja még a versenyt.

A versenybe már folyamatosan jelentkeznek a versenyzők, de érdemes még 2010. november 15 előtt jelentkezni és feltölteni a versenyzőket, hiszen akkor egyetlen szavazóról sem maradnak le.

Jelentkezni a http://szallodaverseny.hu/Szalloknak oldalon lehet, ahol a verseny nevezési feltételei és egyéb fontos részletek is megtalálhatóak.
Kérdés esetén érdeklődhetnek a +36 (1) 269 32 82 - es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00 - 17:00 között a Kisutazás.hu ügyfélszolgálatán, vagy az info@szallodaverseny.hu e-mail címen.

Értékelés